Хеликобактер пилори е бактериален причинител с огромно значение за човека. Това се обяснява с няколко негови специфични характеристики. Особенoсти се откриват както в структурата му, така и в последствията от него. Въпреки, че инфектирането често настъпва в детска или младежка възраст, симптомите нерядко дълго време остават неразпознати.


Какво го прави толкова приспособим и агресивен?

С Хеликобактер може да се заразим по всяко време на своя живот. Това става по няколко механизма - битов път чрез слюнка, недобра хигиена, с мръсни ръце и общи прибори. Замърсени храни или напитки, както и медицински апарати за изследвания също могат да го внесат директно в храносмилателната система. 


 

Следва транспортирането му по хода на стомашно-чревния тракт. Това се осъществява благодарение на неговия малък размер, налични камшичета и издължена форма. Има специален афентитет към клетките на стомашната лигавица и те са неговата крайна цел. Трябва да се има предвид, че той ги открива дори в атипично разрастнали зони в хранопровода и дванадесетопръстника.

 

Хеликобактер пилори се развива безпроблемно в богатата на солна киселина среда. Секретира ензими, които спомагат придвижването, закрепването и размножаването в тези условия. В това число е и ензима уреаза, неутрализираща солната киселина до амоняк. От своя страна стомахът се стимулира в още по-голяма степен да произвежда солна киселина. Бактериите въздействат и директно чрез своите бактериални токсини. 


Какво причинява Хеликобактер пилори, когато навлезе в човешкия организъм?

Високите нива на амоняк, пепсин, грелин, солна киселина водят до хиперацидитет. Това агресивно уврежда покривния епител на стомашната лигавица. Следват остър, хроничен гастрит, язви на стомаха и дванадесетопръстника, дори аденокарцином или лимфом на стомаха. Често едното състояние преминава прогресивно в някое от по-тежките. В следствие на инфекцията с Хеликобактер пилори може да има оплаквания с различна тежест или пълна липса на такива. Клиничната проява на болестта завиви от площта, която е инфектирана, от агресивността на съответния щам, от подлежащия терен на стомаха, както и от общото състояние на организма.

 

Най-често всичко започва с „киселини“, гадене след нахранване и в покой. Оригването, неприятният вкус в устата и лошият дъх също може да са плод на тази инфекция. Долноетажни симптоми като увеличено кличество газове, тежест след нахранване, запек или разхлабен стомах не са рядкост. Всички те може да имитират и други заболявания или да се отдават на временен дискомфорт.

 

NEWS_MORE_BOX

В по-сериозните случаи се наблюдава болка след нахранване или на гладно (прояви на язвена болест). При настъпил кръвоизлив или перфорация на язвата съответно се развиват типичните тежки симптоми и усложнения. Най-сериозни могат да бъдат последствията от евентуалните злокачествени усложнения.

Как се диагностицира и лекува този тип инфекция?

Хеликобактер пилори трябва винаги да се има предвид, защото реално е много често срещан. Днес съществуват много и разнообразни тестове, чрез които се доказва наличието му.Такива са кръвни, фекални, дихателни и директни микробиологични тестове. Те имат различна специфичност и диагностична тежест и се използват по преценка на лекарите. Нужно е да се изследват и най-преките роднини и близки на болния, поради високия риск за носителство.

 

След доказана инфекция пътищата на действие се свеждат до един единствен, а именно нейното лечение. Схемите са няколко - съответно първа, втора, трета линия на избор. Във всички случаи обаче това са антибиотични медикаменти, в комбинация с пробиотици и антиациди. Обикновено след проведена терапия заболяването се елиминира. Правилната диета и избягването стомашно-чревни инфекции трябва обаче да остане за цял живот.