Запекът е състояние, което може да се дефинира като много рядка честота на изхождания или пък прекалено твърди фекалии, които се отделят много трудно по хода на стомашно-чревната отделителна система. Причината за всеки един от отделните видове запек е различен и подходът при лечението трябва да бъде строго индивидуален, спред етиологичната причина. 

 

Особено важно е в диференциално-диагностичен аспект да се разграничи много внимателно състоянието на остър запек и хроничен запек. Острата форма на заболяването изисква спешно поставяне на диагноза, тъй като може да се касае за обструктивна формация в дебелото черво, която прави механичен стоп на нормалния физиологичен чревен пасаж. Също така вариант на острия запек е внезапно забавяне на чревната моторика, която може да е свързана с локална исхемия или прогресираща тромбоза на мезентериалните съдове.


 

Хроничната форма на запек обикновено се развива за много продължително време. Честотата му може да бъде по-малко от три изхождания седмично. Срещат се варианти в клиничната практика на множество специалисти по гастроентерология, при които запекът причинява задръжка, при която чревният пасаж се извежда по-рядко от веднъж седмично дори. Това от своя страна е притеснително и създава определен дискомфорт в човешкия организъм. Отдавна е известно становището, че задръжката на фекалии в организма и чревния лумен е свързана със задръжка и отделяне в системното кръвообращение на токсини и метаболитни продукти. Крайният ефект може да бъде форма на автоинтоксикация от собствените изпражнения, поява на обратна перисталтика, оригване, хълцане, гадене, повръщане, в някои случаи задух, foetor ex ore - лош дъх и нарушения в нощния сън.

 

Според специалистите по стомашно-чревни заболявания, причинителите на запек могат да бъдат много. Най-често се обсъждат неправилният режим на хранене, намалената физическа активност и приемът на някои лекарствени средства. Медикаментите, които провокират появата на страничен ефект обстипация - запек, са наркотичните лекарствени средства за лечение на болка - оксикодон, кодеин и морфин. Други представители на лекарствената група, причиняващи задръжка на фекалии и блок в нервната проводимост и перисталтика на червата, са антидепресанти като амитриптилин, антиконвулсанти, като фенитоин и карбамазепин, хранителните добавки с желязо, алуминий-съдържащи блокери на стомашната киселинност при лечение на язва и гастрит, както и групата медикаменти за лечение на високо кръвно налягане - калциеви антагонисти, като дилтиазем и нифедипин.

 

Според специалистите грешките в хранителния навик са водещи по значение при поява на запек. Липсата на фибри в храната е основен фактор, защото тяхната основна функция е да създават обемисти изпражнения и да задържат вода в стомашно-чревния лумен, което омекотява фекалните маси и спомага за тяхното по-лесно извеждане от тялото. 

 

Друга честа причина за поява на тежък хроничен запек е прекомерният прием на лаксативи. Такива например са рициново масло, някои билки за провокирано ускорено придвижване на чревния пасаж, сена и други. Прекалената им употреба води до хронично увреждане на стомашно-чревните нерви и мускули, което прави червата лениви и не позволява тяхната нормална физиологична функция и дейност да бъде изпълнявана.

Също така някои хормонални нарушения, например при хипертиреоидизъм, когато нивото на щитовидни хормони е завишено, по време на менструалния цикъл на жената, както и високите нива на естроген и прогестерон са водещите причини за поява на запек от друго естество.

 

Какво е адекватното лечение на запек?

Според специалистите, адекватното лечение на запек включва корекция на причините за неговата поява. В това число е корекция на диета, оптимизиране на лекарствена терапия, препоръчителни програми за възстановяване при зависимости, както и прием на някои лекарствени средства. 

 

Основна задача на специалистите по гастроентерология и диетология е корекция на хранителния режим. Обикновено тяхната идея е въвеждане на по-голямо количество фибри с храната. Хранителните влакнини могат да се набавят от плодове, зеленчуци, пшеница, овесени трици, семена на индийски живовляк и синтетична метилцелулоза. Те също така предупреждават, че прекомерният прием пък на фибри може да провокира именно запек, който се развива вследствие на метеоризъм - газове. Според специалистите дозата на лекарствените фибри трябва да се повишава постепенно.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Също така те препоръчват приемането на някои лубрикантни, успокояващи и хиперосмоларни лаксативи. Целта на тяхната функция е да се задържи по-голямо количество течност в чревния лумен, за да може изпражненията да станат големи по обем и меки, с кашава консистенция. Това от своя страна е особено ефективно, защото дразни нервните окончания в чревната стена и предизвиква ускоряване в перисталтичните движения. Прекомерният прием на такива лаксативи трябва да бъде предотвратен, защото могат да доведат до появата на множество странични ефекти.

 

Някои специалисти за лечение на тежък хроничен запек препоръчват приема на два медикамента - мизопростол и орлистат, и двата от които не са показани директно за лечение на запек, но като страничен ефект провокират диария. Мизопростол се използва за лечение на стомашни язви, причинени от редовен прием на медикаменти от групата на нестероидните противовъзпалителни средства. Като страничен ефект той провокира появата на диария и по този начин води до временно решение на проблема с обстипацията. Орлистат е лекарствено средство, което попринцип се прилага за отслабване. Неговата функция е да намали и блокира изцяло производството на ензими, които разграждат мазнините и позволяват тяхното усвояване от тялото. По този начин организмът се лишава от приетите мазнини, които се извеждат директно през стомашно-чревния тракт под формата на изпражнения. Понякога е възможно да се развие състоянието стеторея - мазна диария.