Запекът (обстипация, констипация) е често срещан проблем и няма човек, който да не се е сблъсквал с него. Като запек се смята по-малко от три изхождания по голяма нужда на седмица, които не са провокирани от лаксативни средства, или трудна и по-продължителна дефекация, която може да е съпроводена с болка и чувство за непълна евакуация, а изпражненията са твърди.

 

Всеки човек нормално има някакъв ритъм на дефекация. Има хора, които се чувстват добре, дори и да не дефекират всеки ден, а например само три пъти седмично. Факторите, които определят ритъма на изпразване на дебелото черво, са разнообразни. На първо място е хранителният режим и качеството на храната. Ако водим забързан начин на живот с нередовно хранене и консумираме каквото ни попадне, няма как да имаме нормално функциониране на стомашно-чревния тракт.


 

Друг важен фактор е движението. Липсата му и часовете прекарани в седнало състояние неминуемо водят до проблеми с ежедневното ходене по голяма нужда.

 

Водата също е неизменен спътник на доброто функциониране на червата. Стресът и възрастта също оказват влияние. С напредване на годините рефлексът за дефекация намалява. При здравите хора това се дължи на физиологични промени в устройството и функцията на червата.

 

Важно е да се споменат и заболяванията, при които един от симптомите е проблемна дефекация. Такива са по-голямата част от заболяванията на червата (синдром на дразнимото черво, рак), стомаха, метаболитни и електролитни нарушения, всички болести и състояния, ограничаващи движението или поемането на течности, както и такива, които пречат на правилното смилане и усвояване на храната.

 

Някои медикаменти като диуретици, желязо-съдържащи прапарати, кардиологични медикаменти, аналгетици и противовъзпалителни средства, антиепилептици и др. също могат да предизвикат констипация.

 

Симптомите при обстипация са подуване, чувство на тежест в коремната област, засилено образуване на газове, затруднение при изхождане и чувство за неудовлетвореност от дефекацията.

 

Лечението с лаксативи трябва да се назначава в краен случай. Когато човек усети, че нормалната му дефекация е нарушена може да опита няколко естествени начина за справяне с трудното изхождане или липсата на такова.

 

На първо място е да увеличи приема на вода, да приема повече храни, богати на фибри и да се движи повече. Едно от най-простите „разхлабващи” средства са сушените сини сливи. Може да си направите от тях сок, от който да пиете по една или две чаши, без да прекалявате с количеството. Друг начин за консумацията им е да накиснете сливите вечерта във вода (ако водата е пречистена, още по-добре) и на сутринта да изядете плодовете и да изпиете течността на празен стомах или да пасирате всичко и така да ги приемете. В получения шейк може да се добави и джинджифил, който влияе много добре на храносмилателния тракт и засилва имунната система.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Друг плод, който също помага, е сушената смокиня. Тя съдържа разтворими и неразтворими баластни вещества, които почистват червата. Сушените смокини могат да се консумират подобно на сините сливи - да се направят на шейк или на всеки три часа да се изяждат по 2-3 плода и след това да се пие чаша вода, докато се постигне успех.

 

Гроздето също е много полезно в такива ситуации. Комбинацията от целулоза, плодова захар и естествени киселини превръща гроздето в едно прекрасно средство за борба със запека. Хубаво е да се избира грозде със семки (като консумираме и семките), тъй като гроздето без семки е изкуствено селектирано и богато на захари, които не биха били от полза за организма.

 

Друго полезно средство е динята, която не бива да се хапва като десерт, защото ферментира, докато дойде време да се усвои от орагнизма. Най-добре е да я консумираме на празен стомах.

 

Поемането на една лъжица зехтин или ленено масло сутрин на гладно подпомага дефекацията и работата на храносмилателната система.