Запекът е често срещан проблем. Дефинира се като изхождания с честота не повече от 3 пъти седмично, с необходимост от напрягане и усещане за твърда консистенция на фекалната маса и чувство за недоизхождане.
 


Според статистиката, от състоянието са засегнати повече жени. Проявява се повече и с напредване на възрастта, което може да е свързано с намалено движение, относително нисък прием на течности и баластна храна, прием на медикаменти от различен характер и др.


Констипацията може да се дължи на различни фактори – особености в хранителния режим, понижена физическа активност, нарушено функциониране на стомашно-чревния тракт, стрес...
 Има и няколко по-малко известни причини за появата на запек - от прием на определени лекарствени продукти и хранителни добавки до потенциално сериозни заболявания. Вижте 12 от тях...


Хипотиреоидизъм
Хипотиреоидизъм - понижена функция на щитовидната жлеза - забавя метаболитните процеси на организма, което прави възможно развитието на симптом като констипацията.

Не всеки със слабо активна щитовидна жлеза има запек, нито пък всички случаи на запек могат да се дължат на тази причина, поясняват експерти. 

Трябва да се има предвид, че при липса на лечение, симптомите на хипотиреоидизма стават тежки. Състоянието води до уголемяването на жлезата.


Обезболяващи медикаменти
Някои от лекарствата за успокояване на болка също могат да предизвикат запек.

Изследвания показват, че по-висок риск от запек има при хора, които често използват обезболяващи средства като аспирин и ибупрофен.


Шоколад
Има известни доказателства, че шоколадът може да причини констипация. Други изследвания показват пък, че шоколадът може действително да помогне на хора с подобен проблем.

Проучване от 2005 г. сочи, че хората с хроничен запек или синдром на дразнимото черво е по-вероятно да страдат от запек, ако консумират шоколад, както и банани и черен чай, отколкото хората без такъв проблем.

Спрете или намалете консумацията на шоколадови изделия, ако се установи, че продуктите ви действат по този начин, препоръчва д-р Томас Парк, гастроентеролог от Университета  Рочестър, Ню Йорк. 


Витамини
Витамините като цяло не могат да доведат до запек, но някои компоненти като калций и желязо е възможно да създадат подобен проблем.


Не прекалявайте със слабителните средства
Лаксативите стимулират дейността на червата. Такива лаксативи трябва да се приемат само по предназначение.

Ако се използват за дълъг период от време, те могат да доведат до зависимост, което означава, че организмът няма да функционира правилно без тях, подчертават експерти.

Лекарите препоръчват да не се приемат никакви лекарства, включително и лаксативи, за по-дълъг период от предписанията на лекуващия лекар.


Млечни продукти
Хранителен режим с високо съдържание на млечни продукти могат да забавят храносмилането. При наличието на такъв проблем, следва да се ограничи приемът на тези храни и да се увеличи консумацията на фибри с 20-35 г на ден.

Трябва да се избягва и храненето в заведения за бързо хранене и консумацията на преработени храни, които обикновено са с ниско съдържание на хранителни влакнини.


Депресия
Антидепресантите, които са предназначени за лечение на депресия, могат да предизвикат запек.

Както хипотиреоидизмът, така и депресията, предизвиква забавяне на нормалните процеси на организма, което може да се отрази на червата.

Хората със синдром на раздразнените черва, който може да бъде тясно свързан с депресия, са склонни към запек, казва гастроентерологът д-р Томас Парк.


Антиациди
Антиацидите - лекарства против киселини, също могат да предизвикат констипация, особено тези, съдържащи калций или алуминий. В такива случаи, препоръчителна е смяната на медикамента.

За ограничаването на риска от киселини не бива да се стига до състояние на преяждане. Друг съвет на специалистите е по-ниската консумация на мазни храни и за сметка на това - по-висок прием на фибри, което ще помогне за предотвратяване на двата проблема.


Кръвно налягане
Запекът може да се появи като страничен ефект от някои лекарства, използвани за лечение на високо кръвно налягане, като калциеви антагонисти и диуретици.

Диуретиците, например, понижават кръвното налягане чрез увеличаване отделянето на урина, което решава проблема със задържането на вода в организма. Въпреки това, водата спомага за редовното изхождане и изпражненията да имат мека форма.

Антихистамините, използвани за лечение на алергични симптоми, също може да предизвикат констипация.


Възпалителни заболявания на червата
Възпалителните заболявания на червата включват болест на Крон и улцерозен колит. И двете състояния могат да предизвикат спазми, загуба на тегло, кръв в изпражненията и други здравословни проблеми.

Хроничната диария е чест симптом и при двете заболявания, но при някои се появява запек.

При улцерозния колит запекът може да е признак на възпаление на дебелото черво, а при болестта на Крон - на обструкция в тънките черва. Без други типични за заболяванията симптоми, малко вероятно е запекът да се дължи на възпалително заболяване на червата.


Раждане
Констипацията е чест проблем по време на бременност и в дните след раждането. Запекът може да се дължи на лениви коремни мускули или прилагане на обезболяване по време на раждането.

Диабет и неврологични състояния
Диабетът може да причини увреждане на нерв, който да повлияе на усвояването на храната.

 

По принцип препоръчително е при хроничен запек да се направи изследване за установяване на нивото кръвна захар.

 

Още
Неврологичните заболявания като множествена склероза и болестта на Паркинсон могат да предизвикат констипация. Обикновено обаче, запекът в тези случаи се проявява успоредно с проблеми с уринирането, двойно виждане и други.