Какви са рисковите фактори за заразяване със Западнонилската треска?


Рискът от развитие на сериозно заболяване, свързано с вируса „Западен Нил”, е изключително малък - по-малко от 1% от заразените развиват тежки форми на заболяването. Повечето хора, които се разболяват, се възстановяват напълно. По-вероятното развитие на тежка или фатална инфекция се дължи най-често на:

 


  • Възрастта - по-възрастните са изложени на по-висок риск.
  • Някои медицински състояния като рак, диабет, хипертония и бъбречни заболявания, както и пациентите с трансплантации, увеличават риска от инфекция.


Как се диагностицира Западнонилската треска?


Вирусът „Западен Нил” трябва да се има при диференциалната диагноза за пациенти, които имат симптоми на вирусен менингит, енцефалит и вяла парализа.


Инфекцията със Западнонилската треска трябва да бъде включена в диференциалната диагноза на фебрилно заболяване или менингит или енцефалит от неясна причина и трябва да бъде силно по отношение на резултатите от специфични лабораторни изследвания. Най-разпространеният използван диагностичен метод е ELISA (enzyme-linked immunosorbent assay).


Какви са начините на превенция на Западнонилската треска?


Най-добрия начин за предотвратяване на заразяването с вируса „Западен Нил” и други инфекции, причинени от комари, е да се избягва възможният контакт с комари и да се елиминират комарите във водоемите, заблатените и мочурливи места, където се размножават. Препоръчително е и слагането на мрежи на прозорци и врати срещу комарите.


Съвети за намаляване на експозиция на комари:

 

  • Избягване на дейности на открито, когато комарите са най-активни, като например зазоряване, здрач и ранна вечер.
  • Носене на ризи или блузи с дълги ръкави и дълги панталони на открито.
  • Използване на репелент срещу комари. Колкото по-висок е процентът (концентрацията) на активната съставка, толкова по-дълго репелентът ще действа. Необходимо е следването на инструкциите на опаковката, като се обърне специално внимание на препоръките за употреба за деца.
  • Навън е препоръчително покриването на количката на бебето с мрежи против комари.

Няма налична ваксина или специфично антивирусно лечение за инфекция с вируса „Западен Нил”.


В тежки случаи пациентите трябва да бъдат хоспитализирани, за да получат поддържащо лечение.