Изследването на паратироиден хормон отчита количеството на паратиреоидния хормон (паратхормон, паращитовиден хормон, PTH) в кръвта. Този тест служи за оценка на множество състояния, като нарушения, свързани с обмяната калция в организма.

 

Кои изследвания често се извършват заедно с изследването на паратироиден хормон в кръвта?


Обмяната на калция в тялото е доста сложна и включва няколко други вещества. За правилното разчитане на резултатите от изследването на паратироиден хормон в кръвта (PTH), специалистът, който интерпретира стойностите, обикновено се нуждае и от резултатите от изследване за определяне на концентрацията на калция в кръвта. Това става чрез същата кръвна проба, чрез която се изследва паратиреоидния хормон. Могат да бъдат включени и други тестове, в зависимост от обстоятелствата. Някои допълнителни възможни изследвания са тези за:

Всички тези други тестове дават информация за калция в организма. Заедно с изследването на паратироиден хормон в кръвта, тези тестове могат да дадат добра индикация за всякакви потенциални основни здравословни проблеми.

 

Какви са рисковете и противопоказанията при изследването на паратиреоиден хормон в кръвта?

Има много малко (ако въобще може да се каже, че има такива) рискове от изследване на паратироиден хормон в кръвта. Това е основен показател, който може да бъде взет под внимание като част от обикновеното вземане на кръв. Понякога се наблюдава леко кървене или синини на мястото на вземане на кръв. Някои хора също изпитват замаяност или световъртеж.

 

При наличие на състояние, което затруднява съсирването на кръвта, лекарят трябва да бъде информиран, преди насрочването на теста. Възможно е също така да има по-голям риск от прекомерно кървене, ако пациентът приема определени лекарства, като варфарин или други разредители на кръвта.

 

В какво се състои подготовката преди изследването на паратиреоиден хормон в кръвта?

Лекарят трябва да бъде уведомен за всички лекарства и добавки, които взима пациентът, преди извършването на теста, тъй като някои от тях може да попречат на резултатите от него. Някои лекарства могат да повишат нивата на паратиреоиден хормон в кръвта при определени хора. Те включват стероиди, антиконвулсанти и литий.

 

Също така е добре пациентът да попита своя лекар за най-доброто време от деня, в което да бъде направено изследването, тъй като нивата на паратиреоиден хормон в кръвта могат да варират през деня. Самото вземане на кръв трябва да отнеме само няколко минути. Вземането на кръв може да бъде извършено в болница, в амбулаторен център или в кабинета на лекаря. Подходящо е пациентът да носи риза със свободни ръкави.

 

Обикновено не се изисква въздържание от хранене преди изследването на паратиреоиден хормон в кръвта. Въпреки това, ако се изследват и други показатели при кръвното изследване, някои от тях може да изискват въздържание от прием на храни и напитки преди теста. Лекарят може да даде конкретни инструкции на пациента, ако е необходимо.

 

Как се извършва изследването на паратиреоиден хормон в кръвта?

Преди вземането на кръвната проба лекарят първо ще почисти мястото. След това ще бъде приложен турникет (еластична лента) над областта на вената, от която ще бъде взета кръв, обикновено горната част на ръката. Може пациентът да бъде помолен да стисне своя юмрук, докато медицинското лице намери подходяща вена за вземане на кръв. Иглата се вкарва във вена на ръката, което обикновено предизвиква моментна болка или щипене. Целият процес отнема само няколко минути, след което пробата се изпраща в лаборатория за анализ.

 

В почти всички случаи пациентът ще може да се върнете към нормалните си дейности веднага. Ако той е замаян след вземането на кръв, може да се наложи да седне за известно време или да хапне или изпие нещо, преди да продължи с останалата част от деня си. Не бива пациентът да напуска мястото, докато не се почувства напълно стабилен.

 

Препоръчително е пациентът да държи превръзката на мястото на пункцията най-малко един час. Ако мястото започне да кърви отново, необходимо е да бъде приложен натиск в областта. Може също да се наложи избягването на тежки дейности за няколко часа.

 

Какво може да показват резултатите от изследването на паратиреоиден хормон в кръвта?

Резултатите често са налични в рамките на ден или два. Средното ниво на паратиреоидния хормон в кръвта е между 10 и 65 пикограма на милилитър (pg/ml), но различните версии на теста може да имат различни референтни стойности.

 

Резултатите от изследването вероятно ще бъдат дадени заедно с нивата на калций в кръвта, а в някои случаи и на други вещества. Това ще помогне на специалистът да добие представа за потенциалните основни причини за оплакванията на пациента.


Какво може да означават резултатите от изследването на паратиреоиден хормон в кръвта?

Ако нивата на калция и паратиреоидния хормон в кръвта са нормални, вероятно няма да бъдат нужни други изследвания. Ако един от двата показателя дава необичайни резултати, вероятно при пациента ще има нужда от последващи изследвания. Те могат да помогнат за идентифициране на всички основни проблеми. Например, ако нивото на паратироиден хормон в кръвта е високо, но нивото на калция е ниско, това означава, че паращитовидната жлеза на пациента работи нормално, за да се опита да повиши нивата на калций.

 

Може да се наложи специалистът да проведе други тестове (като изследване на витамин D, фосфор и магнезий), за да види защо калцият все още е нисък при пациента.

 

Ако калцият и паратиреоидният хормон дават високи резултати, това би означавало, че паращитовидната жлеза произвежда твърде много паратиреоиден хормон. Това може да се случи например от аденом на паращитовидната жлеза. Тогава пациентът може да се нуждае от образни изследвания на шията, за да може лекарят да прегледа по-обстойно структурите. Обикновено първият такъв тест ще бъде ултразвук на областта. Ако е необходимо, може да се наложи лечение за отстраняване на жлеза.

 

Ако калцият и паратиреоидният хормон имат ниски стойности, специалистът ще се опита да разбере защо. Например някои автоимунни състояния могат да причинят такива резултати. Възможно е да се наложат последващи кръвни изследвания, за да бъде определена причината за тези резултати от теста.

 

Ако калцият е висок, но паратиреоидният хормон е нисък, това също вероятно ще изисква последващи кръвни изследвания, които биха помогнали на лекаря да разбере основната причина за тези резултати.

 

В зависимост от обстоятелствата може да се наложи да бъде направен повторен тест. Например, ако нивата на паратиреоидния хормон са необичайни, може да се наложи повтаряне на изследването след лечение. Това може да помогне да бъде потвърдено, че лечението дава резултат. Може също да бъдат нужни повторни тестове, ако пациентът има хронично заболяване, което го излага на риск от проблеми с нивата на калция, като тежко бъбречно заболяване.

 

Референции:
1. Madkhali T, Alhefdhi A, Chen H, Elfenbein D. Primary hyperparathyroidism
2. Hakami Y, Khan A. Hypoparathyroidism
3. Fischbach FT, Fischbach MA. A Manual of Laboratory and Diagnostic Tests. Wolters Kluwer
4. The American Association of Endocrine Surgeons. Parathyroid glands: frequently asked questions
5. American Association for Clinical Chemistry. Parathyroid hormone (PTH)