1. Какво е уринарна инконтиненция?

Заболяването представлява неволево задържане на урина в пикочния мехур. Това е разпространен проблем, който се среща и в двата пола, но жените страдат по-често.


Нормално в организма съществува сфинктер на пикочния мехур, който предотвратя задръжката на урина в условия на добро здраве. Отпускането на този мускул предизвиква отделяне на урина от пикочния мехур във външната среда.Повечето жени страдат сериозно от заболяването, което предизвиква промяна в целия им начин на живот. Препоръчва се консултация с акушер-гинеколог, който да предприеме терапия.


2. Какво предизвиква този тип инконтиненция?

Най-често задръжката на урина се предизвиква в стресов порядък. При това състояние мускулът сфинктер е под постоянно напрежение и позволява пропускане на много малко количество урина, когато има допълнително напрежение, например при повишаване на вътрекоремното налягане след кашлица, смях, кихане или физически упражнения.


Заболяването може да се предизвика от цистит, който е инфекция на пикочополовите пътища, или при хиперактивност на мускула или нестабилен пикочен мехур. Често заболяването се причинява след инсулт, деменция, множествена склероза, травми на гръбначния стълб и мозък, както и други увреждания по нервната система.

 

NEWS_MORE_BOX

3. Диагностика

Препоръчва се микроскопско изследване на урина, за да се установи съществува ли инфекция по пикочните пътища, която предизвиква заболяването. На пациентите се проследява уродинамиката, т.е дневната диуреза до премахване на симптоматиката.


Рентгеновите лъчи и ултразвукът може да бъдат полезни образни похвати, които позволяват откриване на патология в бъбреците и пикочопроводите. Също така могат да се открият патологични находки по другите тазови органи и да бъдат проследени техните размери.


Цистоскопията позволява да се изследва пикочния мехур отвътре. Изследването се провежда под локална и обща анестезия.

 

4. Лечение

Лечение се предприема след откриване на първопричините. Инфекциите по пикочополовите пътища се овладяват с антибиотична терапия и имуностимулация.


Прилага се хирургична терапия на състояния, която цели работа върху предната вагинална стена и мускула сфинктер. Процедурата се нарича колпосуспензия.


Прилагат се и релаксанти на сфинктераантихолинергични медикаменти, като оксибутинин, толтеродин, солифенацин и други.

 

В поддържаща терапия и за превенция се препоръчва прием на по-течна храна, много плодове и зеленчуци, както и прием на поне 6 чаши от 200 мл вода дневно.