Зачервените очи невинаги са признак за заболяване и се асоциират повече с претоварване на зрението при работа, както и при остра или хронична злоупотреба с алкохол, тютюнопушене и престой в задимена среда. И докато има хора, за които по една или друга причина капките за зачервени очи са станали почти ежедневен ритуал, то в някои случаи този симптом може да е сериозен предупредителен знак.


Голяма група са състоянията, които могат да доведат до „кръвясали“ очи. Те се придружават и от множество други симптоми – сухо око, или пък сълзящо такова, болка, парене, дразнене, затруднено виждане и др. И докато тези оплаквания са много и разнообразни, зачервяването на очите е това, което ги обединява и е първото, което ще направи впечатление – на Вас и на лекаря.

 


Откъде идва зачервяването?

Конюнктивата е прозрачна мукозна обвивка, която покрива предната част на склерата (бялото на окото) и вътрешната повърхност на клепачите. В нея се намират кръвоносните съдове, които най-често са източника на зачервяването.


Различни процеси могат да причинят по-богато кръвонапълване на съдовете в конюнктивата – явление известно като инекция. Повърхностните съдове се разширяват, нагъват и стават добре видими. В тези случаи изпъква яркочервения цвят, чиято наситеност расте в посока към клепачите.

 

1. Конюнктивит

Популярно заболяване – защото на мнозина им се е случвало и защото всеки е чувал за него. На практика това е възпаление на конюнктивата. Причините могат да бъдат инфекциозни (вируси, бактерии), алергични, поради травма, синдром на сухото око и др.


Достатъчно често конюнктивитът ни навестява в хода на инфекция на горни/долни дихателни пътища – особено в детска възраст. При всеки възпалителен процес кръвоснабдяването в областта се увеличава, за да пристигнат повече имунни клетки на бойното поле. Така и при инфекция в конюнктивата това се случва и инфекцията е видима.


Зачервяването на очите при конюнктивит за пострадалия е нищо на фона на основните оплаквания – усещане за чуждо тяло, глождене, парене, сърбеж и секреция. Неприятни оплаквания, но ако нямаме достъп до офталмолог, за лечението може да се доверим на личния лекар – що се касае за неусложнените му форми.

2. Кератит и иридоциклит

Не чак толкова популярни термини. Кератит е възпаление на роговицата, а иридоциклит – на ириса и цилиарното тяло. И при двете зачервяването на окото е от смесено-цилиарен тип – то има по-виолетов оттенък, отделните съдове не личат и е концентрирано основно около ириса.


Тези заболявания се отличават, освен с цилиарната инекция, и с оплаквания като отслабено зрение, слъзотечение, болка, спазъм на клепачие и дразнене от светлина.


Кератитът в основната си част е бактериален и се развива често след травма на роговицата, при което настъпва епителен дефект, през който постъпват микроорганизмите.


Иридоциклитът притежава множество отличителни характеристики, но видимото на първо време при него е тясната зеница.


Кератитът и иридоциклитът носят заплаха за зрението и изискват спешна консултация с офталмолог.

3. Глаукомен пристъп

Глаукомата е коварно заболяване – невродегенеративна увреда на зрителния нерв и ретината, което традиционно се асоциира с повишеното вътреочно налягане. То е чест, но всъщност не е водещ симптом.


За съжаление, при сериозна група от пациентите именно глаукомният пристъп е първа проява на болестта и се дължи на декомпенсация на вътреочното налягане.


Пристъпът започва с рязка и нетърпима болка в засегнатото око, която се прехвърля на съответната половина на главата и се съпътства от гадене, повръщане и колики. Пострадалият е със силно засегнато общо състояние – от отпадналост до неадекватност и дезориентация.

 

NEWS_MORE_BOX


Силното зачервяване на окото се дължи на застой в цилиарните и конюнктивни вени. Това означава, че повишеното налягане в очната ябълка ги притиска и не позволява нормалния отток на кръвта по тях. Тези съдчета се разширяват и се описват като чевени пипала на медуза около роговицата.


Характерно е още, че окото е твърдо като камък, зеницата е разширена и паретична – не реагира на светлина, а роговицата – поради оток на епителните ѝ клетки – изглежда като матово, замъглено стъкло.


Зрението е силно отслабено – пациентът едва различава броя показани пръсти пред окото. Това състояние изисква спешен преглед от офталмолог и при липса на лечение носи риск от прогресивна загуба на зрението.

4. Какво още?

Кръвоизливите в окото – обикновено точковидни – са израз повече на общи заболяваня, отколкото на самото око. Такива са хронични болести като диабет и хипертония, които увреждат съдовата стена или пък се причиняват в хода на вирусни инфекции и обикновено се разнасят за срок от 1 до 2 седмици.