Клепачите са важна част от устройството на очите. Те спадат към придатъчния апарат на окото. Основната им функция е защитна. Те предпазват очите от изсушаване, като чрез мигателния рефлекс разпределят сълзите равномерно по цялата предна очна повърхност и я предпазват от изсъхване. Също така не позволяват попадането на чужди тела в очите, както и преосветляването на ретината.

 

Едно от най-често срещаните възпаления, засягащи клепачите, е ечемикът или хордеолум. Той представлява гнойна колекция и най-често се причинява от стафилококови бактерии, които водят до възпаление на мастните и потните жлези в клепача. Това съответно пречи на тези жлези да изпълняват основните си функции.


 

Ечемикът изглежда като една малка „пъпчица с връхче”. Клепачът е оточен и зачервен, може да има сълзене, дори и светобоязън, сърбеж, замъглено зрение, дискомфорт при мигане, могат да се образуват малки корични по ръба на засегнатия клепач, чувство за чуждо тяло в окото.

 

Предразполагащ фактор за появата на това заболяване е запушването на изходите на жлезите, намиращи се в клепачите. Съответно така става и по-лесното инфектиране със стафилококови бактерии. За запушването на жлезите могат да спомогнат следните причини: недобре почистен очен грим или използване на такъв с изтекъл срок на годност, диабет, стрес, лоша лична хигиена, слагане и махане на контактни лещи, без да са измити хубаво ръцете и др.

 

Има два вида хордеолум - външен и вътрешен:

  • Външният се дължи на възпаление на мастните жлези на Цайс или на мигления фоликул, или на потните жлези на Мол.
  • Вътрешният се образува поради инфекция на т.нар. Мейбомиеви жлези, които произвеждат липидния слой, който влиза в състава на слъзния филм.

 

Много често, когато се появи ечемик на окото, е знак за спадане на имунната защита, което би могло да е свързано с неправилно хранене, недоспиване или стрес. Когато член от семейството има холдеолум, останалите членове не трябва да ползват кърпи и хавлии на засегнатия. Понякога тази гнойна колекция може да се появи като усложнение на блефарит (възпаление на очния клепач).

 

Обикновено ечемикът изчезва сам за няколко дни, но ако все още има налично възпаление и симптомите не отминават, е хубаво да се потърси лекарска помощ. Много важно пояснение е при появата на хордеолум да не търкаме засегнатото око и най-вече да не опитваме да спукаме или изтискаме гнойната колекция. Това само ще доведе до разнасяне на инфекцията и влошаване на състоянието.

NEWS_MORE_BOX

 

Обикновено връхчето на ечемика само се пробива и гнойта изтича. Когато това стане, симптомите отшумяват и възпалението постепенно стихва. За да спомогнем за излекуването на хордеолума е хубаво първоначално да използване домашни средства и ако не помогнат - да преминем към съответните медикаменти.

 

Установено е, че седенето три пъти дневно пред светлина с червен цвят за около четвърт час води до изсъхване на бактериалното огнище и намаляване на болката.

 

Налагането на затоплен компрес с чай от копър или лайка, също спомага за отшумяване на инфекцията. Друг метод е поставянето на ленена кърпа напоена с ябълков оцет върху клепача. Тук много трябва да се внимава да не попадне оцет в окото.

 

Хубаво е да се спре употребата на очен грим и лещи докато процесът не отшуми. Наред с локалното лечение трябва да се вземат мерки и за засилване на имунната система - да се консумират повече плодове и зеленчуци, богати на витамин С и Е, да има балансирано хранене с прием на всички необходими хранителни вещества, да се пие достатъчно количество вода и да не забравяме да се движим повече.

 

Ако въпреки всички предприети мерки в домашни условия инфекцията продължава да е активна, е необходимо специалист да ни предпише съответните медикаменти, които ще са вид антибиотик под формата на мехлем или капки, които да се поставят локално.