Италиански учени от университета в Павия са доказали, че ежедневната консумация на чаша червено вино предпазва зъбите от образуване на  кариеси.

 

Полезното свойство на червеното вино се дължи на съдържащите се в него химикали – полифеноли и флавоноиди,  който унищожават болестотворните бактерии в устната ни кухина и предотвратяват увреждането на зъбния емайл.
 

 


За да докажат хипотезата си, учените провели експерименти с бактериални колонии, сходни с тези, които живеят в устата ни, като ги потапяли в чаша червено вино. При контакт с полифенолите и флавоноидите, микроорганизмите способността си да се прикрепят по зъбите и да причиняват кариеси.
 

 

Освен това  червеното вино прекратява разрушването на тъканта на венците болни от париодонтит. Веществата, съдържащи се в червеното вино, способстват за предотвратяване и лекуване на заболяването парадонтоза, което поразява венците и опорните тъкани и води до загуба на зъби. Проблем с венците имат много голям процент от хората, без изобщо да осъзнават това. От тази болест страдат приблизително 15 процента от хората на възраст от 21 до 50 години и 65 процента от хората над 50 години.
 

Високото съдържание на полифеноли в червеното вино ограничава образуването на свободни радикали и преустановява разрушаването на тъканта на венците.
 
 

Според авторите на изследването, антиоксидантните свойства на полифенолите, съдържащи се в червеното вино, ще помогнат в профилактиката и лечението на редица стоматологични проблеми.
 

 

Направено по-рано от германски учени изследване показа, че белите вина като Шардоне и Пино Гриджио изтъняват емайла по-бързо и увреждат повече зъбите от червените като Мерло и Бордо.
 

Проведените изследвания показват, че продължителната консумация на бяло вино разрушава защитния слой на зъбите и в резултат на това, те става по-чувствителни към топло и студено.


Широко известен е факта, че червените вина могат да оцветят зъбния емайл, но стана ясно, че и белите могат да оставят неприятни петна по повърхността на зъбите.

 

Учени от университета Йоханес Гутенберг в Майнц, са направили изследване, при което тествали влиянието на различни сортове вина, върху проби от зъбен емайл, взети от  доброволци между 40 и 65 годишна възраст.
 

Проба от емайла престоявала за 24 часа под въздействието на различни вина, а след това била анализирана под микроскоп.
Германските учени установили, че емайлът, стоял в бяло вино, независимо от сорта, бил със значително по-увредена структура.

 

Според д-р Брита Вилершосен, един от авторите на изследването, изследването доказва, че честата консумация на бели вина може да причини сериозно увреждане на зъбите.