1. Простатната хиперплазия е физиологично обусловен проблем при мъжете над 50 години и тя не може да бъде профилактирана.
Причините простатната жлеза да започва да нараства след определена възраст още не са категорично доказани от медицината. Единствен факт е, че при мъже, които на младини са претърпяли отстраняване на тестисите не развиват хиперплазия. Има научни данни, че и при отстранени тестиси на мъж с увеличена простата, аденомът ще се свие. Не са намерени други причини простатата да не хиперплазира или да се забави нейния растеж.
 
2. Аденомът на простатата може да е опасен за здравето на мъжа.
Много мъже смятат, че уринарните симптоми са част от процеса на стареене. Те се примиряват с тях, приемат ги като „необходимо зло” и продължават живота си с проблемите, които простатата им създава. Те не знаят, че увеличената жлеза подлежи на лечение, защото може да застраши функционирането на цялата отделителна система.
 
3. В дългосрочен план увеличената простата може да причини уплътняване на стените на пикочния мехур и намаляване на капацитета за вместимост на урина.
Докато простатата расте, тя притиска уретрата и я запушва, което причинява нарушаване на естествения процес на уриниране. За да компенсира запушването, мускулната стена на пикочния мехур започва да прави по-силни контракции, за да изкара урината. Силните свивания на мускула причиняват удебеляване на стената на мехура, от което вместимостта на мехура намалява, което значи, че събира по-малки количества урина. С времето пикочният мехур задържа все по-малко и по-малко урина, в резултат, на което нуждата от уриниране се зачестява. И тъй като запушването се влошава, контракциите спират да изпразват мехура напълно, резултатът е задържане на урина.
 
4. Остатъчната урина в пикочния мехур може да причини възпаления, които да се превърнат в хронични.
Микроорганизмите в урината се размножават и често пъти причиняват възпаления. Лечението им е скъпо, създава дискомфорт на пациента и не гарантира, че няма да се превърнат в хроничен проблем.
 
5. Остатъчната урина е благодатна среда, в която се образуват камъни в мехура.
Могат да се образуват камъни, когато урината се концентрира и кристализира. Симптомите се проявяват, когато камъкът започне да дразни лигавицата на пикочния мехур или запречи потока на урината. Симптомите са следните:

• болка и издуване на корема,
• необичайно оцветяване или потъмняване на урината,
• кръв в урината,
• затруднения в уринирането,
• чести позиви за уриниране,
• невъзможност за уриниране, освен ако не сте в определена поза,
• прекъсване на струята,
• болка или дискомфорт в областта на пениса,
• инфекция на пикочните пътища,
• болезнено уриниране,
• треска,
• произволно изпускане на урина.
 
6. Ако не се лекува доброкачествената простатна хиперплазия може да доведе до увреждане на бъбреците.
Повишеното налягане върху бъбреците, причинено от свръхработещия пикочен мехур може да увреди бъбреците. Сериозен проблем може да бъде причинен и от инфекция, която да тръгне от пикочния мехур и да засегне бъбреците.

NEWS_MORE_BOX


 7. Неизлекуваният аденом на простатата може да доведе до постоянно задържане на урина.
С постоянното задържане на урина не можете да уринирате изобщо, дори когато сте с пълен пикочен мехур. Случвало се е пациенти да задържат над литър и половина урина, а да отделят само капки. Това е състояние, което изисква да се потърси незабавна медицинска помощ и действия. За да не се стига до това усложнение е важно при първи симптоми на увеличена простата мъжът да се обърне към квалифициран уролог.
 
8. Увеличената простата може да причини множество инфекции на пикочните пътища.
Инфекциите се проявяват най-често със симптоми като повишаване на температурата и треска. Те изискват медицинско лечение, което се осъществява най-често с антибиотици.
 
9. Ако не се лекува, аденомът на простатата може да доведе до видима кръв в урината, което налага незабавна лекарска помощ.
Наличието на кръв в урината се нарича масивна хематурия и се причинява от разширени вени по повърхността на простатната жлеза. Ако можете с просто око да видите наличието на кръв в урината си, не бива да пренебрегвате симптомите и незабавно трябва да потърсите помощта на специалист-уролог.
 
10. Неизлекуваната простатна хиперплазия може да доведе до хронична бъбречна недостатъчност.
Когато урината не може да изтече, тя се връща обратно към бъбреците и причинява оток. Ако запушването стане причина урината да се върне обратно към двата бъбрека, се увеличава кръвното налягане и може да се стигне до бъбречна недостатъчност. Това е изключително тежко състояние, което може да се предодврати чрез навременно отстраняване на аденома на простатата.