По отношение на сърдечносъдовите заболявания силният и нежният пол не са равнопоставени. В действителност рискът за развитие на такъв тип заболяване е по-висок за мъжете, но под тази привидна неравнопоставеност, съществуват и особени рискови фактори, „резервирани“ специално за дамите.


Тъй като кардио-васкуларните неблагополучия се появяват при жените средно с 10 години по-късна възраст, отколтото при мъжете, масово смятаме дамите за пощадени. На практика това не е вярно. Благодарение на множество проучвания днес сме идентифицирали множество рискови фактори – както универсални и за двата пола, така и някои, характерни само за жените.


„Унисекс“ рискови фактори


Както казват някои шегаджии – „и жените са хора“, макар и по-съвършеният пол, и те не успяват да избягат от някои проблеми.

 

  • Холестерол

Когато той е в повишени количества, може да се отложи в стените на артериите, формирайки мастни плаки. Понякога те се задебеляват в течение на годините, организирайки атеросклеротични плаки. Ако те намалят критично просвета на артериалните съдове, настъпва влошено циркулиране на кръвта и риск от тромбоза. Откъдето и опасност от стенокардия, инсулт, внезапна смърт и други.

 

  • Артериална хипертония

Артериалното налягане отразява налягането, което трябва да упражни сърцето, за да може да изпрати кръвта до всички съдове в тялото. Когато това налягане е прекалено високо, ние говорим за хипертония (хипертонична болест). Тези условия изтощават сърцето и водят до влошаване на помпената му функция и оттам – сърдечна недостатъчност.

 

  • Заседнал начин на живот

Точно както и останалите мускули, сърцето има нужда от редовни тренировки, за да се поддържа добра форма. В отсъствие на такива редовни физически усилия, сърцето постепенно губи от своята сила и се възстановява по-бавно при повишени изисквания.

 

  • Прекалено богато на мазнини хранене

Уравновесеният хранителен режим е първият избор на лечение срещу високия холестерол. В някои случаи е възможно да се избегне дори и лекарствената терапия. Балансираното хранене разбира се винаги намалява и общия кардиоваскуларен риск.

 

  • Диабет

Неговите усложнения са множество, като сред тях е и повишеният сърдечносъдов риск. Според някои проучвания 1/3 от миокардните инфаркти в САЩ сполетяват хора, страдащи от диабет. Докато захарната болест повишава кардиоваскуларния риск около 2,5 пъти при мъжете, то при жените нараства от 3 до 7 пъти.


Рискови фактори при дамите

  • Атеросклероза и хормони

Сред рисковите фактори като особено важна се отразява ролята на липсата на естрогени, която настъпва след менопаузата. Трябва ли тогава да гледаме на менопаузата като на рисков фактор? Устоновено е, че жените станали „жертва“ на ранна менопауза (най-често след операция) имат повишен риск от сърдечносъдови заболявания, в сравнение с тези, преживели нормална или късна менопауза.

 

  • Орални контрацептиви

През 80-те години на миналия век множество проучвания свързват приема на орални контрацептиви с повишен риск от венозни тромбози. Днешните пречистени препарати допринасят за значително намаляване на този риск. Най-опасна в това отношение е комбинацията на орални контрацептиви и тютюнопушенето.

 

  • Цигарите

Тютюнопушенето без съмнение представлява един от най-сериозните рискови фактори за сърдечносъдови заболявания. Въглеродният оксид измества кислорода в хемоглобина и благоприятства отлаганията на холестерол в артериите, а никотинът повишава артериалното налягане, намалява добрия холестерол и допринася за формиране на тромби.


При жените тютюнопушенето и приемът на орални контрацептиви е една от най-опасните комбинации, увеличавайки до 10 пъти риска от тромбоза. Опасността от инфаркт на миокарда е близо 6 пъти по-висока, а тази от кардиоваскуларна смърт – 5 пъти по-висока за жените, които пушат повече от една кутия цигари дневно. Дори умереното тютюнопушене – между 1 и 15 цигари дневно, се асоциират със значимо повишен риск.

 

  • Йо-йо ефекта

Той се характезира с периоди на пазене на стриктна диета с бърза загуба на килограми, след което при връщане към нормалното хранене или дори на повишен прием на калории, настъпва бързо възвръщане на килограми, че даже и натрупване на нови. Тези резки колебания в телесното тегло имат лош ефект върху здравето.


Макар и мъжете също понякога да се подлагат на подобни режими, статистически жените са много по-засегнати. Изследвания в тази насока са открили, че този лош хранителен режим води до намаляване на добрия холестерол  - този, който се противопоставя на отлагане на мазнини в артериите и ни предпазва от сърдечносъдови заболявания. В този смисъл при наднормено тегло (което само по себе си е рисков фактор) единственият разумен подход е бавното и балансирано отслабване с пълноценно хранене.