Първа част на материала
 

Окситоцинът е хормон, който се произвежда от предната част на хипофизата, аденохипофиза. Колкото и да е странно, това вещество, което контролира контрахилната дейност на матката по време на раждането, е виновно и за удоволствието, което изпитва жената във върховата фаза на сексуалния контакт – оргазма.

 
Но това не е всичко. Окситоцинът прави нашите чувства по-силни, независимо от това дали те са положителни или отрицателни. Хормонът се асоциира с чувства като щедрост и любов. От него зависи способността да се поддържат социални взаимоотношения и да се натрупват знания на базата на собствения опит. От този хормон зависи и способността на мъжете да съпреживяват и да разбират емоциите, изразявани от останалите. Но, и на обратното! Неотдавна екип от израелски учени установи, че хормонът е свързан и с чувства като завист, злорадство, ревност и дори форми на антисоциално поведение.

 Окситоцинът, с други думи казано, е хормонът на крайностите. Силно необходим, за да се изградят отношения на доверие между хората, независимо дали става въпрос за отношенията между двама влюбени или между майка и дете. И същевременно залагащ капани в поведението – човек може да стане агресивен, особено, ако почувства себе си или близките си в опасност.
 

 


Това обяснява например случаите, когато родилка „напада“ някой от медицинския екип по време на раждането. Естествено е в състояние на силна болка, някои действия да не могат да се контролират, но тук те се дължат и на високите стойности отделян окситоцин от организма в процеса на раждането. Подобно поведение се наблюдава и при кърмещата или наскоро родила жена, когато се вземе детето й без позволение, освен че това се дължи на заложен природен инстинкт и изконно майчино право. Така че, ако искате да си спестите остра реакция, бъдете внимателни към чувствата й.

 И тук, както при серотонина е вярно обратното, не само повишеният синтез на хормона е причина за дадено усещане, а дадено действие или чувство може да доведе до промени в нивото му. Тоест повишеният синтез на окситоцин може да е резултат от определено емоционално състояние или да е предизвикан от конкретно физическо действие. Секрецията на окситоцин се стимулира чрез физическо дразнене: на клитора и външните гениталиите на жената при секс, което създава благоприятни условия за оргазъм; дразненето на зърната на гърдите при сукането на бебето, но това пък стимулира образуването на кърма; механичното дразнене на тъканите при цервикалния канал от главата на плода при раждането води до повишено отделяне на окситоцин, което задейства получаването на контракция, даваща последващо разширяване на маточната шийка и ново отделяне на окситоцин... Получава се цикличност.
 Според антрополога д-р Хелън Фишер стабилността и продължителността на връзката зависят от количеството серотонин и окситоцин, характерни за втория и третия стадии на интимната връзка. Първият, периодът на страстната влюбеност, е подвластен на допамина, което обяснява факта, че ако не се подклаждат чувствата връзката просто остава кратка.
 Странични ефекти
Става ясно, че за изпитването на точните чувства от значение са дозите на синтезираните от организма вещества. Всяко едно от тях си има своите странични ефекти. Например, когато допаминът е малко в повече, човек е склонен да предприема рискове. Вече от самия него зависи от какъв характер ще са рисковете – може да се предприеме скачане с парашут или да се шофира с безразсъдно висока скорост. За един мениджър усещането е добре дошло, бизнесът не би могъл да се развива без поемане на рискове, но те все пак трябва да се премерени...
Според специалистите връзката и чувството на привличане между двама души стават по-силни, когато те се подложат на необикновено силни преживявания.
Иначе, допаминът в повече повишава настроението до еуфория, също така може да доведе до безсъние и загуба на апетит.

 Свръх синтез
При свръх синтез на допамин, серотонин и окситоцин, освен че се наблюдава дисбаланс в обмяната на веществата в организма, се създават условия за развитие на физически и психически заболявания, при които могат да се наблюдават аномалии в поведението.


При свръх синтез на допамин, например, се среща желание за манипулиране, егоцентризъм и агресивност. При наскорошни изследвания се установи, че при антисоциалните типове нивото на допамин е 4 пъти по-високо, отколкото при обикновения човек. Според учените, заради хипер секретирането на допамин, психопатичните типове се фокусират до такава степен върху възможността да получат удоволствие, че не са в състояние да контролират поведението си, което и ги води към престъпления.В продължението: какво да се очаква при недостиг на веществата на удоволствието