Знаем, сентенцията, че движението е здраве, както и добре ни е известно, че я пренебрегваме до момента, в който то не се влоши и не изведем закъснелите си поуки.

Организмът ни е създаден, за да се движи и движението е силата, която създава необходимите ни продукти, включително и днес, когато те все по-малко имат предишния предимно материален характер. Но дори и създаването на мисловния продукт изисква движение, което да зарежда мозъка и го поддържа във форма.

Движението се смята за най-евтиния и лесен начин за поддържане, укрепване и подобряване на здравето. Не случайно още от отглеждането на малкото дете се говори за каляване. Днес ограниченото пространство и улеснените начини за придвиждане ни лишават от възможността да се движим, което ограбва продъжителността и понякога свободата на живота ни, като ни натрапва заболявания като диабет, високо кръвно налягане, рак на дебелото черво...

Но, нека сега до говорим за ползите от движението!

Знаете ли, че спортът може да се използва като медицинско средство за регулиране, контрол и предпазване от някои опасни за здравето състояния? Движението предотвратява и помага за регулирането на кръвното налягане, един от най-разпространените признаци за влошено здравословно състояние в съвремието ни, твърде често срещан при възрастните над 60 години, прекалено наличен при над 40-годишните, срещащ се при тридесетгодишните и дори децата. Над 2 милиона души в България страдат от високо кръвно налягане. Още по-лошото е, че по-голяма част от тях не знаят, че се хипертоници...

Оплакваме се от стрес, който неминуемо влияе на кръвното ни, но това е само оправдание за собствената ни немарливост към здравето. Защото вместо да посягаме към питието вечер, за да се отпуснем след напрегнатия ден, бягането за 30 минути не само ще спре тенденциозното му покачване в дългосрочен ефект, но и ще ни отпусне и зареди с енергия за по-бързо справяне и с най-натоварения график. Ендорфините, които ще се произведат в мозъка ни заради движението са ни нужни, те са жизненоважни за самочувствието ни и са нашите розови очила.

Когато сме изморени, но от физическа дейност, обикновено записваме. Движението е най-доброто приспивателно, което естествено не бива да бъде приемано непосредствено преди лягане, тъй като краткосрочният му ефект е да тонизира, а при отлагането на обичайния час за сън се изменя ходът на циклите на съня. Е, зависи все пак кой какво търси. Със сигурност обаче при физическа умора сънят ще се превърне в пълноценен независимо от часа на лягане и ставане.

Наскоро излезе изследване, че около половината от първокласниците са с наднормено тегло. Затлъстяването на населението придобива мащабни размери, а избягването му може да се постига дори спазвайки само едно правило – да се движим повече. Движението спомага регулирането на кръвната захар. Естествено, когато хабим повече енергия, използваме и повече гориво – захар и не позволяваме тя излишно да се складира на депа в тялото ни.
От тук следва и ползата, че предотвратява неконтролираното покачване на килограмите, затлъстяване, метаболитен синдром и неинсулинозависим диабет...

Едно от любимите места за склад на запаси енергия под формата на мазнини е по корема, особено при мъжете. Понякога процесът на натрупване дори става прекален, тъй като освен в повърхностни подкожни мазнини, захарта се трансформира в мастни натрупвания по органите. Като добавим фактора от натрупването на мастни плаки по артериите отново заради неправилно хранене, изобилстващо на мазнини и въобще излишно висококалорично хране и липса на движение, те се уплътняват и задръстват. Кръвообращението се затруднява, още повече сърцето. Туп-туп, туп-туп!

Никога не е късно да помислиш за сърцето си. Един от начините да се понижи холестеролът в кръвта е да не забравяме да се движим и контролираме количеството и вида на мазнините, които поемаме. Малко повече полезни ненаситени пред останалите, изборът риба на скара пред пържола на скара, е изборът на сърцето! Движението помага срещу инфаркт и инсулт, категорично, когато е редовно.

Когато артериите се свободни от плаки, особено в онези малки разклонения, които захранват тъканите на органите, кислородът достига до всяка клетка на тялото безпрепятствено и без закъснение. Не случайно при мъжете с еректилни проблеми се откриват сърдечни. Всъщност, за да се радват на удовлетворяващ секс, което важи в не по-малка сила и за жените, половите органи се нуждаят от кръв – така бързо се постига възбуда, поддържа се и се постига оргазъм. При прекъснат ток заради плаки и запушвания – как да се получи добрият секс?

NEWS_MORE_BOX


Движението стимулира кръвообращението, обменните процеси, образуването на белтъци... Тоест то е като едно зъбчато колело от целия механизъм – имунна система. Спортуването в умерена степен винаги е действащо тонизиращо на организма и по отношение на способностите сили му да се защитава от чужди агенти и да чисти собствените си отпадъчни и изродени елементи.

Несъмнено движението подпомага и перисталтиката на червата, придвиждането и изхвърлянето на чревното съдържимо. Това освен че предотвратява неприятния запек, ни освобождава от ред токсини, които в дългосрочен план могат да доведат до израждане на местните тъкани и са фактор за развитието на едно от най-разпространените туморни заболявания – рака на дебелото черво.

На свежестта на мозъка, която донася движението, дължим бистротата, но и остротата на ума си, по-добрата памет и концентрация. Това всичко ни прави по-работоспособни за радост на работодателя, вероятно и заради икономиите, които би могъл той да изведе от така полезните си служители.

По-добрата концентрация и работа на мозъка подпомага и координацията и баланса на тялото, което е от особено значение пък за по-възрастните, тъй като предотвратява от залитания и падания. Още повече, че е доказано, че движението подобрява, освен мускулната сила и здравината на костите, е и профилактична мярка дори срещу остеопороза.

Медиците твърдят, че движението се отразява благотворно и има терапевтичен ефект при редица заболявания, най-малкото защото стимулира организма и имунната система. Другият ефект е, че движението успокоява болката, което се дължи на трансфера и синтеза на вещества в мозъка.

Дали като завършек е достатъчно да добавим, че движението, в разумни граници, поддържа младостта ни... Всъщност, най-малкото свежестта е най-силният критерий на младостта, а нея асоциираме повече с привлекателността, нали?!