Нервите са такива структури в човешкото тяло, благодарение на които се добива усещането за допир, болка, топло и студено. Тази функция се осъществява от сензорните нерви. С помощта на моторните нерви се изпращат сигнали от мозъка към мускулите и жлезите, чрез което се постига еферентна неврологична връзка, с която се извършват изолирани движения в тялото.

Нервните сплетения в тялото са изградени от отделни неврони. Самите нервни клетки - неврони имат отделни структурни звена и спрямо мястото на засягане при увреждане на клетките, се развиват различни нарушения в тяхната функционалност.

С общия термин неврит се обозначава възпаление на отделни нерви или цяла група от нервни сплетения. Често основните симптоми при такива състояния са болка, промяна в чувствителността, слабост, изтръпване или парализа. Невритът заедно с други възпаления на периферни нерви се обозначава с общия термин невропатии.

Невритът по отделно може да се раздели на подвидове мононеврит и полиневрит. Според групата на засягане, невритните състояния могат да се разделят на множество подвидове, най-честите от които са брахиален неврит, лумбосакрален неврит, вестибуларен неврит и неврит на зрителния нерв. Според специалистите по нервни болести, водещите причини за развитие на локални възпаления в определени нерви или цели нервни сплетения са травма, при която се развива локално нараняване на тъканите и последващо възпаление на нервните структури.

Също така като травматична увреда може да се определят влиянията на химически детергенти в зоната на някои нерви, проникващи наранявания и компресии при фрактури на кости. Например компресионно нараняване може да бъде носенето на обувки с висок ток, които водят до притискане на нерви в областта на ходилото. Това от своя страна води до болки и изтръпване в пръстите на засегнатите крайници. Друг чест тип травматично увреждане е радиационното влияние. Радиационният неврит се наблюдава при продължително провеждане на лъчетерапия при някои ракови състояния. Типичен пример за този тип неврит е развитието на брахиален плексит, като последствие от продължително лъчелечение при рак на гърдата.

Други чести причини за развитие на неврит може да бъдат хранителният дефицит, предразполагащи заболявания, наследствени болести и прекомерен прием на токсини и лекарствени вещества. Инфекциите като лепра, лаймска болест, сифилис, дифтерия, варицела и херпес симплекс често могат да доведат до развитие на локални неврити в тялото.

NEWS_MORE_BOXПоставянето на диагнозата не е сложно мероприятие. То изисква щателно снета анамнеза за характера на болката и причините за нейната поява, както и щателно снет общ и локален статус, с което да се установят патоанатомичните промени в засегнатите зони на тялото. Също така е необходимо да се проведат някои лабораторни изследвания, както и електромиографски изследвания, тестове за проводимостта на периферните нерви, а в някои случаи приложение може да намери и биопсията на локални нерви.

При някои състояния е необходимо да се извършат образни изследвания от групата на компютърна томография – скенер и ядрено-магнитен резонанс на глава, за да се установят вероятни неврологични увреждания в зоната на главния мозък в човешкото тяло.

Много често отпадната симптоматика на някои нерви може да се определи грешно като локализиран неврит, без болков синдром, а всъщност да се касае за исхемичен инсулт с паретичен синдром. Също така е възможно локализираната болка по хода на гръбнака в лумбосакралния сегмент на гръбначния стълб да бъде разпозната като дископатия, а всъщност да се касае за исхемичен инсулт в гръбначния мозък.
 

Какво лечение се прилага при невритни състояния?


В основата на терапевтичния комплекс на тези състояния е прилагането на лекарствени средства в орална и инжекционна форма, физикална терапия, витамини от група В, противооточни средства и акупунктура. Важно е да се отбележи, че в основата на правилното лечение стои правилно поставената диагноза. За лечението на някои локални неврити, както е например синдромът на карпалния тунел, е нужно приложението и на хирургични техники.