Какво представлява калцитонинът?

Калцитонинът представлява полипептиден хормон, който регулира това как тялото използва калция. Хормонът се произвежда от специализирани клетки на щитовидната жлеза, наречени С-клетки (парафоликуларни клетки). Щитовидната жлеза представлява малка жлеза с форма на пеперуда, разположена в основата на шията. Освен калцитонин, щитовидната жлеза произвежда други хормони, предимно тироксин (Т4) и трийодтиронин (Т3), които помагат за контролиране на скоростта на метаболизма.

 


При две редки състояния, С-клетъчна хиперплазия и медуларен рак на щитовидната жлеза, се произвеждат излишни количества калцитонин. Тестът за калцитонин измерва нивото на този хормон в кръвта и може да бъде използвано за откриване и наблюдение на тези заболявания.

 

С-клетъчната хиперплазия е доброкачествено състояние, което причинява анормален растеж на клетките в щитовидната жлеза, което може да прогресира до медуларен рак на щитовидната жлеза.

 

Медуларен рак на щитовидната жлеза е злокачествено заболяване, което може да се разпространи извън щитовидната жлеза и често е трудно за лечение, ако не бъде открито рано.

 

Около 75% от случаите на медуларен рак на щитовидната жлеза са спорадични и се срещат при хора, които нямат фамилна анамнеза (случай в семейството) за заболяването. Повечето спорадични случаи се развиват при хора между 40 или 50 години и са по-често срещани при жените, отколкото при мъжете.

 

До 25% от случаите на медуларен рак на щитовидната жлеза са наследствени и са свързани с мутация в гена RET, който води до множествена ендокринна неоплазия тип 2. Множествената ендокринна неоплазия тип 2 е синдром, свързан с няколко заболявания, включително медуларен рак на щитовидната жлеза и феохромоцитоми. Мутацията на RET гена се унаследява по автозомно-доминантен модел. Това означава, че човек трябва да унаследи само едно копие на варианта на гена от един родител, за да има значително повишен риск от развитие на медуларен рак на щитовидната жлеза. Тази наследствена форма на рак засяга еднакво както мъжете, така и жените и може да се появи в по-млада възраст.

 

Кога се използва изследването на калцитонинът?

Калцитонинът е специфичен и чувствителен туморен маркер. Изследването на калцитонин в кръвта се използва основно за подпомагане на диагностицирането на С-клетъчна хиперплазия и медуларен рак на щитовидната жлеза, за да се определи дали лечението на тези заболявания е било ефективно и за проследяване на рецидив на рак на щитовидната жлеза. Изследването може да бъде използвано за откриване на медуларен рак на щитовидната жлеза при членове на семействата на хора с множествена ендокринна неоплазия тип 2.

 

Тестът за стимулация е по-чувствителен от еднократно измерване на калцитонин в кръвта. Тази процедура включва вземане на първоначална кръвна проба (изходно ниво), след което се инжектира интравенозно калций или пентагастрин, вещества, които стимулират щитовидната жлеза да произвежда калцитонин. През следващите няколко минути се вземат още няколко кръвни проби за измерване на ефекта от стимулацията.


Нивата на калцитонин могат да бъдат определени, когато се подозира С-клетъчна хиперплазия или медуларен рак на щитовидната жлеза. Тези състояния могат да бъдат подозирани, когато са налице признаци и симптоми, като например:

  • Бучка или подуване в предната част на шията;
  • Болка в гърлото или предната част на врата;
  • Промяна в гласа, дрезгав глас;
  • Затруднено преглъщане или дишане;
  • Упорита кашлица, която не е свързана с настинка

Изследването на калцитонин може да бъде назначавано периодично за членове на семействата на хора, които имат множествена ендокринна неоплазия тип 2, като се започне от ранна възраст, за да бъдат открити медуларен рак на щитовидната жлеза или С-клетъчна хиперплазия възможно най-рано.

 

Когато пациент е бил лекуван за медуларен рак на щитовидната жлеза, изследването за калцитонин обикновено се назначава на редовни интервали, за да бъде наблюдавана ефективността на лечението и за поява на рецидиви.

 

Какво показват резултатите от изследването на калцитонин?

Нивата на калцитонин в тялото обикновено са ниски. Ниският резултат обаче не изключва наличието на медуларен рак на щитовидната жлеза. Докато повечето хора със спорадичен медуларен рак на щитовидната жлеза имат високи нива на калцитонин, около 30% от хората с наследствената форма на медуларен рак на щитовидната жлеза или множествена ендокринна неоплазия тип 2 имат нормални нива.

 

Повишено ниво на калцитонин означава, че се произвеждат излишни количества от хормона. Значително повишените нива на калцитонин (например над 20 пъти над горната граница) са индикатор за С-клетъчна хиперплазия или медуларен рак на щитовидната жлеза. По същия начин, ако пациент има ранна С-клетъчна хиперплазия или медуларен рак на щитовидната жлеза, обикновено ще има много значително увеличение на нивата на калцитонин по време на теста за стимулиране на калцитонин. Въпреки това, се използват и други процедури, като биопсия на щитовидната жлеза, рентгенография и ултразвук, за да бъде установена диагнозата.

 

При успешно лечение на медуларен рак на щитовидната жлеза, което може да включва операция за отстраняване на щитовидната жлеза и често някои околни тъкани, стойностите на калцитонин обикновено паднат до много ниски нива. Ако стойностите останат ниски с течение на времето, тогава има по-голяма вероятност лечението да бъде ефективно.

 

В някои случаи нивата на калцитонин падат, но остават умерено повишени след лечението. Това може да означава, че е останала тъкан, която произвежда калцитонин. Нивата на калцитонина се проследяват за увеличаването на хормона с течение на времето. Ако нивата на калцитонин започнат да се повишават, тогава е вероятно медуларният рак на щитовидната жлеза да се е върнал.

 

Повишени ли са нивата на калцитонин при други състояния?

Нивата на калцитонин в кръвта могат да бъдат повишени при рак на белия дроб, гърдата и панкреаса, инсулиноми и редки тумори на панкреаса (свързани с производството на вазоактивен чревен пептид (ВИП) хормон). Други състояния с повишен калцитонин включват:

  • Чревни, стомашни или бронхиални карциноидни тумори;
  • Хронична бъбречна недостатъчност;
  • Синдром на Цьолингер-Елисон (Zollinger-Ellison);
  • Злокачествена анемия

 

Референции:
1. MedlinePlus. Calcitonin Test
2. American Cancer Society. Thyroid Cancer Statistics
3. American Association of Clinical Endocrinologists, American College of Endocrinology, and Associazione Medici Endocrinologi Medical Guidelines for Clinical Practice for the Diagnosis and Management of Thyroid Nodules
4. The American Association of Endocrine Surgeons. Thyroid Cancer: Medullary Thyroid Cancer (MTC)