Глицинът е аминокиселина, която се произвежда от тялото и е от съществено значение за производството на колаген - протеин, който придава структура на костите, кожата, мускулите и съединителната тъкан. Глицинът също така играе роля в предаването на нервни сигнали и изчистването на токсините от тялото като се свързва с тях.

 

За разлика от някои аминокиселини, които е необходимо да бъдат набавяни единствено чрез храната, тялото може да произвежда глицин. Предлага се и под формата на хранителни добавки. Някои изследвания показват, че допълнителният прием на глицин може да помогне при безсъние, възстановяване след инсулт и дори някои психични разстройства. Доказателствата обаче са ограничени, затова са необходими допълнителни проучвания.


 

Важно е консултирането със специалист за всички добавки, които пациент планира да приема, и да бъде проверено за евентуални взаимодействия с други добавки или лекарства. Глицинът може да взаимодейства с някои лекарства, затова е необходим разговор с лекар при бременност или кърмене.

 

Глицинът е аминокиселина, която служи като градивен елемент за специфични протеини, включително колаген, структурен протеин, намиращ се в съединителната тъкан. Глицинът съставлява около 33% от колагена в човешкото тяло.

 

Глицинът също така помага за регулиране на нервните импулси в централната нервна система - главния и гръбначния мозък. Аминокиселината също се свързва с токсините, за да може тялото да ги изчисти. Повечето съвременни изследвания са фокусирани върху ролята на глицина в съня, настроението, инсулт и сърдечни заболявания.

 

Повечето хора, които приемат глицин, няма да развият нежелани реакции, въпреки това някои пациенти може да изпитат стомашно-чревни симптоми като:

Токсичността, причинена от приема на добавки с глицин, е рядка. Въпреки това, когато възникне глицинова токсичност, тя се проявява чрез:

  • Зрителни смущения;
  • Сънливост;
  • Повръщане;
  • Слабост;
  • Боцкащи усещания по кожата;
  • Зачервяване на кожата

Отравянето с глицин може да бъде фатално. Съхранението на добавките с глицин трябва да бъде на хладно и сухо място. Никога не бива да бъдат приемани добавки, които са с изтекъл срок на годност или изглеждат повредени или обезцветени.

 

Референции:
1. Verywell Health. What Is Glycine?
2. Razak MA, Begum PS, Viswanath B, Rajagopal S. Multifarious beneficial effect of nonessential amino acid, glycine: A review
3. Kawai N, Sakai N, Okuro M, et al. The sleep-promoting and hypothermic effects of glycine are mediated by NMDA receptors in the suprachiasmatic nucleus