Знаете ли, че когато работим на компютър мигаме с 50% по-малко от обичайното? Това става причина за типичното оплакване от сухота на очите.

За да предпазим очите си, е необходимо да организираме правилно работното си място. Мониторът трябва да е на височина малко под нивото на очите на разстояние около 63 см. Дневната светлина не бива да ни дразни директно от прозореца, нито отразявайки се в монитора. За да се избегнат отблясъци и от други светлинни източници, може да се постави специален филтър на екрана.

Друго условие да поддържаме тонуса на очите си, е да прекъсваме взирането в екрана на всеки 20 минути като в продължение на 20 секунди се гледа обект, намиращ се на около половин метър разстояние.

Когато чувствате очите си уморени или те са се зачервили, не пренебрегвайте полагането на грижи за тях. Можете да ги успокоите чрез студени компреси или капки. При положение обаче, че изпитвате дразнене, сякаш от попаднало в окото чуждо тяло, болка, чувствителност към светлина, както и при оток, отделяне на секрет, е необходимо да се направи преглед при офталмолог.

На зрението влияе общото здравословно състояние на организма. Независимо от характера на здравословния проблем, той се отразява и на очите. Разстроената имунна система заради заболявания на белите дробове, щитовидната жлеза и други органи може да стане причина и за възпалението на очите. На високото кръвно налягане и диабета се дължи намаленият приток на кръв към зрителните органи, което носи редица негативни последствия на способността ни да виждаме.

NEWS_MORE_BOX


Опасни за очите са и някои слабости и навици, като тютюнопушенето, което повишава значително риска от развитие на катаракта и усложнения от сухотата им. Вдишването на цигарения дим попринася и за образуването на плаки в артериите, което повишава риска не само от сърдечно- и мозъчносъдови заболявания и инциденти, но и от увреждане на ретината и загуба на зрението.

Очите ни са един от най-пренебрегваните органи. Положението е още по-лошо от отношението ни към денталните профилактични прегледи, а специалистите са на мнение, че те трябва да се преглеждат през година до 40-годишна възраст и ежегодно след това. Особено, защото за разлика от зъбите, които болят при проблем, очните заболявания се развиват безсимптомно, но категорично, най-малкото само заради напредването на възрастта.

Профилактичните прегледи на очите следва да започнат от ранна детска възраст. Първият преглед трябва да се предвиди още на 3 години, след което такива се извършват на всеки две години.