Какво е хромогранин А?

Хромогранин А (Chromogranin A, CgA) представлява протеин, който се освобождава от невроендокринните клетки. Това са клетки, които отделят хормони в отговор на сигнали от нервната система. Тези клетки се намират в органи в цялото тяло. Изследването измерва количеството хромогранин А в кръвта.


От невроендокринните клетки и жлезите с вътрешна секреция, в които се намират, се развиват различни тумори, както доброкачествени, така и злокачествени. Примерите включват карциноидни тумори, инсулиноми, дребноклетъчен рак на белия дроб, феохромоцитоми, медуларен карцином на щитовидната жлеза, някои тумори на хипофизата и невробластоми.


 

Изследването на хромогранин А може да бъде използвано за подпомагане на откриването, диагностицирането или проследяването на отговора на лечение или рецидив на невроендокринни тумори, особено карциноидни тумори.


Много от тези тумори отделят големи количества от хормона, свързан с тъканта, от която произхождат, непрекъснато или периодично, причинявайки симптоми, характерни за тези тумори. Въпреки това, не всички невроендокринни тумори отделят очакваните хормони. И в двата случая невроендокринните тумори често са свързани с повишени концентрации на хромогранин А (CgA).


Карциноидните тумори, подгрупа невроендокринни тумори, са бавно растящи образувания, които могат да бъдат както злокачествени, така и доброкачествени. Тези тумори се образуват главно в храносмилателния тракт (стомах, панкреас, тънки черва, дебело черво, апендикс, ректум) или белите дробове.


Понякога карциноидните тумори бъдат открити случайно при пациенти, които нямат симптоми, по време на хирургични процедури, извършени по други причини. Малък процент от тези тумори може в крайна сметка да нарасне достатъчно, за да причинят обструкции (запушване) в червата или бронхиалните тръби на белите дробове.


За целите на изледването е необходимо да бъде взета кръвна проба от вена на ръката на пациента.


Кога се назначава изследването на хромогранин А?

Хромогранин А (CgA) се използва като туморен маркер. Неговото изследване може да бъде назначено самостоятелно или в комбинация с 5-хидроксииндолоцетна киселина тест (5-HIAA), за да помогне за диагностицирането на карциноидни тумори. Изследването на хромогранин А може също да бъде използвано за откриване на наличието на други тумори, произхождащи от невроендокринни клетки.


Изследването на хромогранин А също се използва, за да бъде наблюдавана ефективността от лечението и за проверяване за повторна поява (рецидив) на тези тумори.


При какви случаи се назначава изследването на хромогранин А?

Изследването на хромогранин А се назначава заедно с други тестове, когато лекар подозира, че симптомите при даден пациент се дължат на карциноиден тумор или друг невроендокринен тумор. Такива признаци и симптоми могат да включват:

  • Зачервяване на лицето и шията (поява на наситено червен цвят, обикновено с внезапно начало);
  • Диария, гадене, повръщане, коремна болка;
  • Ускорен сърдечен ритъм;
  • Болка в гърдите, хрипове, кашлица, затруднено дишане

Какво може да показва резултатът от изследването на хромогранин А?

Нивата на хромогранин А в кръвта обикновено са ниски. При липса на оплаквания и нормални нива на хромогранин А в кръвта, е малко вероятно да се касае за невроендокринен тумор. Въпреки това, нито един тест не е сто процента точен и е възможно даден пациент да има невроендокринен тумор, дори ако нивата на хромогранин А са нормални.


Повишените нива на хромогранин А, когато са налице симптоми, може да показват наличието на тумор, но изследването не показва специфично вида на тумора или неговото местоположение. За да бъде диагностицирано състоянието, самият тумор трябва да бъде локализиран (чрез образна диагностика), биопсиран и изследван от патолог.


Не всички пациенти с невроендокринен тумор имат типични признаци и симптоми. Някои тумори не произвеждат хормона, свързан с тази тъкан, или го произвеждат само периодично.


Нивото на хромогранин А е пропорционално на масата на тумора. Ако нивата на хромогранин А са повишени преди лечението и след това спаднат след започване на лечението, тогава терапията вероятно е била ефективна. Ако след лечението, наблюдаваните нива започват да се повишават; това най-вероятно означава, че има рецидив на тумора.


Освен невроендокринен тумор, какво друго може да причини повишени нива на хромогранин А?

Нивата на хромогранин А (CgA) могат да бъдат повишени при състояния като чернодробно заболяване, възпалително заболяване на червата, панкреатит, хроничен бронхит, бъбречна недостатъчност и стрес. Тези възможни причини за повишени нива на CgA трябва да бъдат взети предвид при интерпретирането на резултатите от теста.


Хромогранин А може също да бъде повишен при хора, които приемат инхибитори на протонната помпа (PPI) или антагонистите на хистаминовите H2-рецептори (Н2-блокери), които са лекарства, които намаляват количеството на стомашната киселина. Други лекарства, които могат да променят нивото на хромогранин А, са инхибитори на обратното захващане на серотонин, които се използват за лечение на депресия.


Преди провеждането на изследването лекарят може поиска от пациента да спре тези лекарства, както и да се въздържи от прием на храни, за да бъдат получат надеждни резултати.


Библиография:
1. Di Giacinto P, Rota F, Rizza L, Campana D, Isidori A, Lania A, Lenzi A, Zuppi P, Baldelli R. Chromogranin A: From 2. Laboratory to Clinical Aspects of Patients with Neuroendocrine Tumors. Int J Endocrinol
3. American Cancer Society. Key Statistics About Gastrointestinal Carcinoid Tumors
4. American Cancer Society. Key Statistics for Lung Carcinoid Tumor
5. American Cancer Society. Tumor Markers
6. MedlinePlus Medical Encyclopedia. Carcinoid syndrome