Отдавна е ясно, че газираните напитки са вредни за здравето, развалят зъбите ни, а редовното им пиене ни докарва няколко излишни килограми.
 


Резултатите от изследване, публикувано във в. „Таймс“ показват, че пиенето на няколко литра газирани напитки дневно може да предизвика  хронична хипокалиемия, водеща до мускулна слабост и дори парализа.
 


В докла, изнесен от датския Център за изследване на храните се споменава, че газираните напитки нарушават костната плътност, като намаляват запасите на калций в организма, а това прави костите по-крехки и чупливи.
 


Авторите на изследването обясняват, че внесения в организма въглероден диоксид може да увеличи киселинността в кръвта. Тялото ни реагира извличайки калций от костите, за да неутрализира повишената киселинност.
 


За да докажат хипотезата си, датските учени провели експериментално изследване с 11 мъже, на които ежедневно измервали костната плътност. В продължение на една седмица доброволците трябвало да изпиват по 2-3 литра газирани напитки.
След този период, участниците в изследването трябвало да заменят газираните напитки с  млечни.
 

 

Получените резултати показват, че приемането на големи количества газирани напитки, в съчетание с ограничена консумация на млечни продукти, силно намалява костната плътност и прави костите чупливи.
 


Друг екип от учени, ръководен от Д-р Елисаф от University of Ioannin, провел подобно изследване на влиянието на газираните напитки върху здравето ни.
 


Експертите установили, че при прием на големи количества, между 2 и 9 литра на ден, се наблюдават оплаквания от мускулна слабост до тежка парализа.
 


Авторите на проучването са на мнение, че приемът на такива количества безалкохолни напитки е рядкост, но рисковете, дори и при по-малки дози  не бива да се подценяват.
 


При всички участници в проучването били регистрирани  абнормално ниски калиеви нива. След преустановяване на приема на газирани напитки, при всички се наблюдавало бързо възстановяване на нормалните стойности.
 


Според експертите,  фруктозният царевичен сироп, който се съдържа в повечето газирани напитки, може да наруши калиевия метаболизъм, да предизвика хронична диария и прогресивно намаляване на калия. Глюкозата, заедно с кофеинът, също предизвикват калиев недостиг в клетките.