В сезона на грипните епидемии децата са контингентът, който се засяга най-често и е с най-голям процент на заболеваемост. Освен типичната хрема, зачервено гърло и кашлица за грипа е характерно, че може да засегне и структурите на ушите, като причинява сериозни възпаления.
 
Възпалението води до нарушаване на дренажа на Евстахиевата тръба, която има функцията да свързва средното ухо с устната кухина и да изравнява налягането от двете страни на тъпанчевата мембрана. Когато Евстахиевата тръба не изпълнява своята функция правилно се води до събиране на секрет в средното ухо и съответно възпалението му.
 
Запушване и съответно смущение в последващото дрениране на Евстахиевата тръба може да се получи и при разрастване на третата сливица при малки деца. Докато при възрастни такъв вид запушване може да се дължи и на разрастването на епифарингеални тумори.
 
Освен вирусните инфекции, причина за остро възпаление на средното ухо представляват и някой бактерии – стрептококи, стафилококи, пневмококи и други. Те най-често проникват от устата, преминавайки през Евстахиевата тръба. Не е изключено и наслагване на бактериална инфекция на фона на протичаща вирусна.
 
Болестотворните микроорганизми проникват в средното ухо по време на кихане, кашляне или преглъщане, когато налягането в Евстахиевата тръба се променя.
 

Как протича клиничната картина на заболяването?

В началото започва серозно възпаление на структурата на средното ухо-събира се секрет, но той не е гноен. Телесната температура започва да се покачва, като стойносттта и може да достигне 39-40 градуса. Появяват се силни пулсиращи болки в областта на ухото. Може да се чува шум, да има намален слух или да се усеща притискане от събрания секрет.
 
През втория етап на заболяването може да се получи перфорация на тъпанчевата мембрана, поради увеличеното налягане, което оказва върху нея събиращият се секрет. Непосредствено след това настъпва осезаемо облекчение, а температурата бързо спада. Общото състояние значително се подобрява, а болката намалява по интензитет.
 
Ако своевременно е била приложена антибиотична терапия перфорацията на тъпанчевата мембрана може да бъде предотвратена, а събралият се секрет постепенно да се абсорбира.
 
NEWS_MORE_BOX
Пълното възстановяване след острото възпаление продължава в рамките на 1-2 седмици, в по-редки случаи до 4. Постепенно се възстановява слухът, ако той е бил засегнат. Освен това болката, чувството за напрежение и главоболието също отшумяват, като в редки случаи може да останат пробождащи болки в ухото.
 
При оглед тъпанчевата мембрана е зачервена, оточна и загубва своя светлив рефлекс – придобива мътен цвят. Освен това при набиратето на секрет тя се „бомбира“ – издува се. В някои случаи може да се види нейната пулсация.
 
Много характерно за възпалението, причинено от грип е появата на малки по размери мехурчета по външния слухов проход, които в някои случаи може да имат кръвенисто съдържание.
 
При перфорация на тъпанчевата мембрана, събраният секрет изстича под налагяне – гной, която не е много гъста и е без миризма.
 

Какво лечение се предприема?

Ако симптомите сочат за наличие на бактериална инфекция се започва терапия с антибиотици. Ако състоянието на засегнатото лице е тежко, те се прилагат венозно, в рамките на 5 до 7 дни. Ако има изстичане на секрет от ухото, то той се взема с тампон и се прави микробиологично изследване за доказване на конкретен причинител.
 
При перфорация на тъпанчевата мембрана строго се забранява правенето на промивки с вода, защото така може да се вкара допълнителна инфекция с нестерилната вода. Поставянето на тампони в ухото също не е за предпочитане, защото създава идеална среда за развитие на бактерии.