Апендицитът е възпаление на апендикса. В Съединените щати апендицитът е най-честата причина за остра коремна болка, изискваща операция. Над 5% от населението развива апендицит в даден момент.

 

Заболяването обикновено се проявява в юношеска възраст, но може да засегне хора от всяка възрастова група. 


 

Алармиращ симптом е коремната болка. Обикновено тя започва близо до пъпа и след това се придвижва по-надолу и вдясно. С течение на времето болката става все по-силна и може дори да се влоши при движение, дълбоко вдишване, кашляне или кихане. 

 

Болката при възпаление на апендикса често се описва като различна от всяка болка, която сте изпитвали и може да се появи внезапно и дори да ви събуди, ако спите. Тя е първият симптом, който се появява.

 

Други симптоми на заболяването включват загуба на апетит, гадене, повръщане, запек или диария, субфебрилна температура и подуване на корема.

 

Симптомите могат да се различават при всеки отделен пациент. Но на внезапно появилата се коремна болка винаги трябва да се обърне специално внимание.

 

За появата на апендицит може да има повече от една причина и в много от случаите тя остава неясна. Възможните причини са:

  • Блокиране на отвора на апендикса;
  • Разширяване на тъкан в стената на апендикса, причинена от инфекция в стомашно-чревния тракт;
  • Възпалително заболяване на червата;
  • Изпражнения, паразити или полипи, които запушват лумена на апендикса;
  • Травма на корема.

 

Апендицитът е спешно медицинско състояние, което изисква незабавна лекарска помощ. Целта е лечение и превенция на усложненията, които могат да бъдат перфорация на апендикса с последващо развитие на перитонит или абсцес.

 

Лекарите обикновено третират възпалението на апендикса с операция за отстраняването му. Навременната операция намалява вероятността от перфорация на апендикса.

 

Апендектомията (хирургична интервенция за отстраняване на апендикса) може да се извърши по един от следните методи:

  • Отворена операция
  • Лапароскопса хирургия. В този случай се използват няколко по-малки разреза през които апендикса се отстранява. Лапароскопската хирургия води до по-малко усложнения, като болнични инфекции и възстановителния период е значително по-кратък. 
  • Лапаротомията е друг метод за отстраняване на възпален апендикс. В този случай се използва единичен разрез в долната дясна част на корема.

След оперативна интервенция повечето пациенти напълно се възстановяват, без да е необходимо да правят каквито и да е промени в диетата или начина си на живот. Хирурзите препоръчват да ограничите физическата активност през първите 10 до 14 дни след лапаротомия и през първите 3 до 5 дни след лапароскопска операция.