Какво представлява фибромиалгията?

Съществува хипотеза, според която фибромиалгията е възможно да е автоимунно заболяване, при което имунната система атакува здрави клетки по погрешка. Години наред доказателствата за хипотезата са били неубедителни. Въпреки това, този въпрос все още е далеч от разрешаване и вниманието на учените е насочено и към автоимунитета, като възможна причина за възникването на фибромиалгия.

 


Някои изследвания показват, че има вероятност фибромиалгията да е автоимунно заболяване, включващо невровъзпаление, възпалителна реакция в главния и гръбначния мозък и невропатия на малките нервни влакна, които предизвикват слабост и болка от увреждане на нервите. Тази хипотеза обаче не получава широко възприемане в медицинската общност.

 

В продължение на десетилетия самото фибромиалгията е предизвиквало противоречия. Първоначално някои специалисти са смятали, че фибромиалгията трябва да бъде класифицирана като състояние „подобно на артрит“. Много медицински специалисти са подозирали автоимунна реакция, като причина за състоянието поради приликите на фибромиалгия с известни автоимунни заболявания като лупус, синдром на Сьогрен (Sjögren), ревматоиден артрит и множествена склероза.

 

Каква е приликата на фибромиалгия с автоимунните разстройства?

Фибромиалгията се счита за неврологично или невроимунно състояние. Терминът синдром на централна чувствителност се развива като общ термин за фибромиалгия и свързаните с нея заболявания, включително миалгичен енцефаломиелит/синдром на хроничната умора, синдром на раздразнените черва и мигрена. Фибромиалгията се разглежда като комплексно, многосимптомно заболяване.

 

Фибромиалгията винаги е имала голяма прилика с автоимунните заболявания. Изследване, публикувано през 2019 г., излага множество фактори, свързващи фибромиалгия с автоимунните нарушения:

 • Състоянието често се предизвиква от травма и инфекция;
 • Различни патогени могат да повишат риска за възникване на заболяването (вирус на Епщайн-Бар, вирус на херпес симплекс, хепатит С);
 • Нарушението често се развива скоро след инокулация, поставяне на силиконови импланти на гърдите или инжектиране на минерално масло;
 • По-често се среща при жените;
 • Фибромиалгия е свързана с гени, за които е известно, че предразполагат към автоимунитет;
 • Често възниква заедно с други автоимунни заболявания;
 • Доказателствата показват активиране на адаптивната имунна система

Кои автоантитела са свързани с възникването на фибромиалгия?

Учените смятат, че може да са открили механизма на възникването на автоимунитет и при фибромиалгия. Те са открили, че някои автоантитела са необичайно повишени при хора с фибромиалгия, включително тези за:

 • Серотонин - невротрансмитер (химически пратеник) и хормон, за който е известно, че не се регулира при фибромиалгия;
 • Ганглиозиди - вид молекули в мозъка, свързани с някои невродегенеративни състояния, като болестта на Алцхаймер, болестта на Паркинсон и амиотрофична латерална склероза (АЛС).
 • Фосфолипиди - молекули, които изграждат защитни бариери около клетките и регулират определени клетъчни процеси;
 • Гладки мускули - мускули, разположени в органи, които имат неволеви контрол;
 • Набраздени мускули - скелетни мускули, под волеви контрол;
 • Жлези, служещи за овлажняване - същите автоантитела, които при синдрома на Сьогрен засягат жлезите, произвеждащи влага в лигавиците, при което се засягат главно слъзните и слюнчените жлези;
 • Щитовидна жлеза - автоантителата, които предизвикват тиреоидит на Хашимото.

Референции:
1. Inanici F, Yunus MB. History of fibromyalgia: past to present
2. Sipione S, Monyror J, Galleguillos D, Steinberg N, Kadam V. Gangliosides in the brain: physiology, pathophysiology and therapeutic applications
3. Johns Hopkins Medicine. Small fiber sensory neuropathy
4. MedlinePlus. Small fiber neuropathy
5. Verywell Health. Autoimmunity and Neuroinflammation in Fibromyalgia