Понякога идентифицирането на причините за вътрешно кървене може да бъде лесно. Ако пациент е участвал в злополука или e имал скорошно нараняване, кървенето вероятно може да бъде резултат от това събитие. Също така диагностицирането на причината може да бъде по-лесно, ако пациентът има състояние, което може да доведе до вътрешно кървене, като гастрит.


Не всеки случай на вътрешно кървене обаче е лесен за диагностициране. Намирането на източника на вътрешно кървене може да отнеме известно време и да изисква задълбочен преглед. Общите причини, които причиняват вътрешно кървене, могат да бъдат от разнообразен характер.


Увреждането на кръвоносен съд е основна причина за вътрешно кървене.Тялото произвежда протеини, за да спре кървенето при нараняване, ако организмът не произвежда достатъчно фактори на съсирването, това може да предизвика вътрешно кървене.


Определени лекарства, като антикоагулантите, които са разредители на кръвта, могат да предотвратят образуването на кръвни съсиреци и да доведат до тежко кървене, ако пациент е ранен при инцидент. Някои лекарства без рецепта, включително аспирин, могат да увредят лигавицата на стомаха.


Хроничното високо кръвно налягане отслабва стените на кръвоносните съдове. Слабите стени могат да образуват аневризми, които могат да се разкъсат и да кървят.


Наследствени нарушения на кръвосъсирването (като хемофилията – генетично състояние, което не позволява на кръвта да се съсирва правилно) могат да предизвикат силно кървене дори при леко нараняване.


Кървенето в корема или стомаха може да бъде причинено от някои заболявания на стомашно-чревния тракт. Те включват полипи на дебелото черво, колит, болест на Крон, гастрит, езофагит и пептична язва.


Ендометриозата е състояние, при което тъкан, подобна на вътрешната обвивка на матката, се открива в други части на тялото. При всеки цикъл при жените в части на тялото се наблюдават същите процеси като в маточната кухина – отпадане на лигавицата и кървене. Диагнозата се поставя с помощта на биопсия, компютърна томография, ядрено-магнитен резонанс (ЯМР) и ултразвук.


Фактори на начина на живот, като прекомерният прием на алкохол, пушенето и вземането на наркотици могат да раздразнят лигавицата на стомаха и да предизвикат кървене.


По-сериозни причини за вътрешно кървене може да включват:


Травма. Инцидентите, като автомобилни катастрофи, падания и изпускане на тежък предмет върху част от тялото, могат да увредят органи, кръвоносни съдове и кости. Може да възникне вътрешно кървене, без да бъде нарушена целостта на кожата на тялото.


Аневризми. Слабите стени на кръвоносните съдове могат да изпъкнат и да образуват джобове с кръв. В много случаи аневризмите не причиняват никакви симптоми, но спуканата аневризма може да бъде животозастрашаващо състояние.


Счупени кости. Повечето счупвания на кости не са застрашителни, но счупването на по-големи кости на тялото, като бедрената кост, може да причини значително вътрешно кървене.


Извънматочна бременност. Извънматочната бременност може да причини вътрешно кървене, докато плодът расте. Състоянието може да бъде животозастрашаващо.


Хирургична операция. Преди хирургът да приключи с операцията, трябва се увери, че всяко кървене е спряло. Ако бъде пропуснато, кървенето може да продължи дори след зашиване на разреза. В някои случаи това кървене може да бъде тежко.


Независимо от причината за вътрешно кървене, важно е да бъде оказана медицинска помощ на всеки пациент. Лекото вътрешно кървене може бързо да стане по-сериозно, ако причината не бъде идентифицирана и лекувана бързо.


Библиография:
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Hemophilia
Mayo Clinic Staff. Gastrointestinal bleeding
Healthline. Internal Bleeding: Causes, Treatments, and More