Повече за меките контактни лещи можете да видите тук.

Повече за твърдите контактни лещи можете да видите тук.

 


 

Противопоказания за носене на контактни лещи
 


Не се препоръчва носенето на какъвто и да е тип контактни лещи при диагностицирани заболявания на очите, алергии и свръхчувствителност, както и дегенеративни възрастови изменения.
 

 
Заболявания на очите, които засягат роговицата и конюнктивата също са абсолютно противопоказни за носене на контактни лещи. При възпалителни процеси на предния очен сегмент, недостатъчно сълзоотделяне или понижена чувствителност на роговицата също не трябва да се носят лещи.
 


При наличието на всякакви системни заболявания, трябва да уведомите лекаря си, тъй като носенето на лещи може да обостри редица алергични състояния, засягащи и очите.


Някои от разтворите, с които се промиват лещите, съдържат химически вещества и консерванти от типа на тимерозала или други оловни съединения. Макар и сравнително рядко, може да се развие или обостри алергична чувствителност  към разтвора за съхранение на лещите.
 


Някои лекарствени препарати могат да провокират замъглено зрение сухота в очите. Специалистите не препоръчват носенето на лещи, в случай че се провежда лекарствена терапия с лекарствени препарати каквито са антихистамини, средства срещу настинка, лекарства за морска болест. Някои от контрацептивните медикаменти също могат да провокират непоносимост към контактните лещи.


В случай на поява на симптоми на непоносимост е необходимо веднага да се консултирате с лекар, който да предпише последваща терапия. В зависимост от тежестта и характера на симптомите  могат да бъдат приемани медикаментозни средства или овлажняващи препарати, които са разрешени за използване с контактни лещи.


Лекарите напомнят, че лещата е чуждо тяло и поставянето и в окото предизвиква естествена  реакция на отхвърляне от  за роговицата. Поради неравности по лещата, чужди тела попаднали под нея или неправилно поставяне и почистване, могат да настъпят механични наранявания или  инфекция на очната повърхност.  Причини за възникване на инфекция са лошата хигиена и неправилното боравене с контейнера за съхранение на лещите.

 

Специалистите предупреждават, че в никакъв случай човек не трябва да спи с лещите или да ги носи повече от опоменатото време, тъй като по-малко количество кислород достига до акато и се причинява хипоксия на роговицата. Когато пациентът спи с лещи, които не са предназначени за тази цел, това увеличава осем пъти риска от възпаление на роговицата.
 


Ако настъпи възпаление на окото или някакво друго усложненията то трябва да се лекува незабавно, тъй като може да се стигне до дълготрайно и тежко увреждане на роговицата.
 


Контактните лещи се считат и за неподходящи за употреба при по-продължителна работа с компютър. Коцентриран и вгледан в монитора, човек мига по-рядко и  контактната леща изсъхва. Това е причина за оплаквания от дразнене, замъгляване, сълзене. За  работещите с компютър се препоръчват  лещи с по-ниско водно съдържание, които да осигурят комфорт по време на работа а също и подходящи изкуствени сълзи или овлажняващи гелове.


Конвенционален или традиционните контактни лещи имат срок на експлоатация шест месеца или една година. Но с развитието и въвеждането на новити технологии все по-често навлизат по-евтините контактни лещи с кратък живот- наколко седмици или месеци.  Тези лещи  напоследък стават все по-популярни.

 

Още за съхранението на лещите, очаквайте скоро