Контактните лещи вече са придобили огромна популярност. Те позволяват на милиони хора да коригират зрението си и същевременно да се освободят от носенето на  досадните очила. В допълнение, с помощта на контактни лещи може драстично да се промени цвета на очите. Полезни или вредни са лещите? Дали е безопасно да се носят непрекъснато? Това са все въпроси, които си задават пациентите изправени пред дилемата, дали да изберат очила или лещи за да облекчат зрението си.  Кое средство е най-подходящо за вас може да определи единствено специалист - офталмолог, след обстоен преглед на очите. Ако след консултацията с лекар още се двоумите дали да се доверите на лещите, трябва да знаете някои подробности за тях.


Лещите са второто по разпространение средство след очилата, с помощта на което се коригират зрителни смущения,  предизвикани от нарушение в очната оптика. Те се използват за корекция на зрението, лечение на редица заболявания на окото. Такива заболявания са далекогледство, късогледство, астигматизъм, в т.ч. кератоконус.
 

Цветните контактни лещи имат изцяло естетически цели. Те се използват предимно за подчертаване или промяна на цвета на очите , а също и за защита на очите от лъчения, за улесняване на зарастването на роговични рани и др.
 

Контактните  лещи представляват своеобразен обектив, поставени директно върху роговицата или склерата на окото. Те са с кръгла форма, много фини и приличащи на люспи.
 

Лещите се изработват спрямо изследвания, направени от очен лекар , като се определя  диаметърът и пречупващата им сила. В зависимост от това дали са предназначени за корекция на далекогледство или късогледство, лещите могат да са с положителен или с отрицателен диоптър.
 

Контактните  лещи се поставят директно върху роговицата или склерата на окото, под клепачите. Чрез слъзният филм върху роговицата лещите правят имерсионен контакт с окото.
 

Според материала от който са изработени лещите се различават два вида контакни лещи - меки и твърди.
 
 
Меки контактни лещи

Меките контактни лещи имат някои предимства пред твърдите. Основното им преимущество е лесната им поносимост от окото и лесната им поддръжка. Пациентите свикват бързо с тях и и не изпитват дискомфорт. Въпреки преимуществата си, меките лещи имат и някои недостатъци и не могат да се използват от всички пациенти и при всички зрителни нарушения.  При хора, предпочитащи този тип лещи се наблюдава повишен риск от гъбични инфекции а също и замъгляване на зрението. Поради особености в материала от който са изработени, меките лещи трябва да се подменят по-често.
 

Лекарите опровергават битуващата заблуда, че меките лещи могат да се носят продължително време (до един месец) без да се свалят. Специалистите предупреждават че това е абсолютно погрешно. Препоръчително е всички контактни лещи, независимо от материала на изработване, да се поставят в очите сутрин и се свалят вечер. В противен случай се увеличава риска от надраскване и увреждане на роговицата, сълзене и парене на очите.
 

Според водното си съдържание и материала от който са изработени меките контактни лещи могат да бъдат три вида:
Ежедневни - Носят се в продължение на 14 - 16 часа, след което се изхвърлят. При тях водно съдържание е около 38%.
Тридневни - с водно съдържание около 58%. Могат да се носят  без да се махат от окото в период от 3 до 7 дни.
Седмични и месечни - с водно съдържание над 72%.
 

При пациенти страдащи от астигматизъм, не се препорачва използването на класическите меки лещи. За да се коригира състоянието по-подходящи са, станалите популярни е през последните години, торични меки лещи.
 

Меки лещи са широко използвани и с отлични показания при лечението на различни заболявания на окото, каквито са язви, сухота на роговицата, изгаряния и т.н. Тези лещи  често се използват и за разширено (продължително) въвеждане на някои лекарства, както и след оперативни интервенции на ретината.

 

 


Повече за видовете контектини лещи, и как да изберем най-подходящите за нас, можете да видите тук.