Какво представлява изследването на отношението между белодробната вентилация и перфузия?


Изследване на отношението между белодробната вентилация и перфузия (или VQ сканиране) представлява диагностичен метод от образната диагностика, който използва радиоактивен материал (радиофармацевтик) за изследване на въздушния поток (вентилация) и кръвния поток (перфузия) в белите дробове.


Целта на изследването е да се търсят данни за наличие на кръвен съсирек в белите дробове (белодробна емболия).VQ сканирането се провежда в две части. В първата част се вдишва радиоактивен материал и се правят изображения, за да се разгледа въздушният поток в белите дробове. Във втората част на изследването във вена на ръката на пациента се инжектира друг радиоактивен маркер и се правят изображения, за да се види притока на кръв в белите дробове.


Кога се прилага изследването на отношението между белодробната вентилация и перфузия?

На пациент се назначава тази процедура при подозрение за кръвен съсирек в белия дроб. Съсирекът в белия дроб понякога може да бъде фатален, особено ако не се предприеме лечение. Най-честите ранни симптоми са задух и остра болка при вдишване.


Белодробната емболия често се получава от съсирек в крака - дълбока венозна тромбоза (флеботромбоза). VQ сканирането определя дали кръвният съсирек е преминал от крака към белия дроб.


Каква е подготовката за VQ сканирането?

Не е необходима специална подготовка за изследването, освен пациентът да е имал скорошно рентгеново изследване на гръдния кош.


Пациентът трябва да застане неподвижно при процедурата, за да не се замъглят изображенията. Ако пациентът има страх от затворени пространства, може да се използват успокоителни лекарства.

 

При бременност или кърмене, лекарят трябва да бъде информиран. VQ сканирането при бременност може да се извърши след консултация със специалист по нуклеарна медицина, обикновено се използва намалена доза радиофармацевтик.


Какво се случва по време на VQ сканирането?

Изследването се извършва в две части:


В първата част на пациента се дава малка доза радиоактивен материал (радиофармацевтик), който се вдишва през пулверизатор за няколко минути при следване на указанията на лаборанта, който извършва сканирането. Пулверизаторът е малка машина, която превръща течността в аерозол, който се вдишва, обикновено чрез мундщук, наподобяващ тръба, или специална маска, която се слага на носа и устата.


След това пациентът се слага да легне, а изображенията на белите дробове се извършват под няколко различни ъгъла от гама-камера. Това е специална камера, която се използва в нуклеарната медицина, чрез която се идентифицира къде е попаднал радиоактивният материал в белите дробове.


Във втората част на изследването се инжектира различен радиофармацевтик във вена в ръката на пациента, след което се извършва втори набор от снимки на белите дробове.


Целият процес отнема 30-60 минути. Докато процедурата се извършва, пациентът трябва да диша спокойно и да запази неподвижно състояние, в противен случай изображенията ще бъдат размазани и може да се наложи да се повторят.


Радиофармацевтиците се изчистват от тялото в рамките на 24 часа след сканирането. Част от радиоактивния материал се отделя от тялото чрез урината, а останалата част от радиоактивния материал напълно се разпада (и изчезва).


Има ли нежелани реакции от VQ сканирането?

Няма последващи ефекти от VQ сканирането. Няма данни радиоактивният материал, използван при изследването да влияе на храните или лекарствата, които може да приема пациентът. Алергичните реакции към радиофармацевтиците са редки и се овладяват.


За кърмещите е нужна специална подготовка след изследването и е необходимо да се консултират с лекаря. Препоръчва се спиране на кърменето за 24 часа след изследването.


Библиография:
Johns Hopkins Medicine. Lung scan
Healthline. What Is a VQ Scan?