Волвулус на стомаха или познатото "преплитане на стомаха" на практика за пръв път е описано през 1873 г. На практика представлява усукване на стомашната кухина. То може да бъде по аксиалната му линия, тоест по надлъжната ос или по напречната ос - мезоаксиално. Също така усукването може да бъде частично или цялостно.

 

Причините за волвулус на стомаха могат да бъдат предразполагащи и предизвикващи. Към предразполагащите фактори за развитие на специфичното усукване може да се впишат слабост във лигаментарния апарат на стомаха, прекалено разширяване на стомаха, сраствания или структурни промени в органа, стеноза на пилорната зона, развитие на тумори, диафрагмални хернии, усложнени и големи язви и други.


 

Към предизвикващите фактори за волвулус на стомаха се отнася преяждането и пренапълването на стомаха с храна и газирани и спиртни напитки, което е особено често срещано явление в периода на продължителни празници, усилената перисталтика след прием на медикаменти или генетично заложеният хипермотилитет на стомашно-чревния тракт, както и повишеното вътрекоремно налягане при бременност, силови спортисти или напъни при затруднена дефекация.

 

Клиничната картина е много характерна и насочва много лесно към заболяването. Проявява се с остра и силна болка под лявата ребрена линия, силно гадене или обилно повръщане.

 

В напредналите периоди болката се усилва, но гаденето и позивите за повръщане отшумяват. Появява се уригване в симптоматичния комплекс, поради поява на добре изразена антиперисталтика. Народната медицина при поява на хълцане и уригване препоръчва да се приемат течности, които да възстановят нормални ход на пасажа. В последствие състоянието се утежнява и след прием на течности пациентите започват да повръщат усилено и да региргитират стомашно кисел сок. Болните намират покой на болковия синдром, само когато са в легнало положение със свити долни крайници към корема.

 

За поставяне на диагнозата се взима предвид специфичен симптомен комплекс известен в хирургичната практика като триадата на Борхард. Първият компонент от триадата са опитите за повръщане, което остава без отделяне на материя през устата, и силно изразеното гадене. Също така се забелязва вторият белег на триадата, което е поява на специфична подутина в горния коремен етаж.

 

Третият белег на триадата на Борхард е невъзможността за поставяне на стомашна сонда през носа, поради усукването на стомаха и невъзможност за аспириране на стомашен сок.

 

За поставянето на диагнозата също така се прилага щателен преглед на коремната кухина, като при палпация се установява изразена мускулна спастичност и болка при натиск.

 

Рентгенографията като сигурен критерий за диагнозата

NEWS_MORE_BOX

 

Прилагат се образни методи на изследване за потвърждаване на диагнозата. Рентгенографията на коремна кухина е особено приложима. Може да бъде нативна или с контрастна материя, която най-често е бариева каша. Целта на изследването е да се проследи пасажа на бариевата каша посредством рентгеноскопични изображения.

 

Структурата на стомаха е деформиране, изглежда като пясъчен часовник или има формата на конус, когато има усукване на стомаха по надлъжната ос. При усукване по хоризонталната ос, стомахът изглежда като две легенчета едно върху друго изпълнени с въздух. При цялостен волвулус на стомаха контрастната материя с бариева каша не може да премине през структурата на стомаха и се задържа над сфинктера на хранопровода.

 

Лечението е оперативно и няма алтернатива

Лечението на проблема е от особена спешност. То изисква моментална хирургична корекция. Оперативната интервенция се определя според причинителя за волвулус. При туморни формации, язви, кисти и други новопоявили се образувания по стомашната лигавица се предприема екстирпация на патологичната единица и възстановяване на стомашната структура посредством скъсяване или удължване на лигаментарния апарат на стомаха.