Ракът на панкреса е едно от най-сериозните заболявания, което често води до смърт. Той представлява около 90% от злокачествените заболявания на панкреаса. Установено е по-често при мъже. Болестта се среща 20 пъти по-често при хора на възраст над 50 години. 
 
Ракът засяга главата на задстомашната жлеза в 70% от случаите, а тялото - в 30%. Факторите, които спомагат за появата му не са малко. При 5 до 10% от болните се среща някаква наследственост. 
 
Пушенето е един от най-сериозните фактори, който повишава риска три пъти, в сравнение с непушачите. Научно доказано е, че десет години след спиране на цигарите, рискът за развитие на рак на панкреаса е равен на риска при хора, които никога не са пушили. Храната, която човек консумира, играе голяма роля за предпазването или спомага за появата на заболяването. 
 
За жалост, в нашето съвремие все по-дефицитни станаха истинските натурални продукти, които осигуряват достатъчно нутриенти на организма и го защитават от злокачествените образувания. 
 
Както при редица заболявания, така и тук много вредно влияние има висококалоричната храна, продуктите с високо съдържание на животински белтъци и мазнини. Смята се, че консумацията на плодове и зеленчуци намалява риска и има протективно действие. 
 
Панкреасът е жлезата, която произвежда инсулин, с чиято помощ глюкозата се използва от клетките и така се понижава съдържанието й в кръвта. При рак на панкреаса диабетът може да е първият сигнал, че нещо не е наред с панкреаса.
 
Когато пациентът е слаб, на възраст над 50 години и е с внезапно появил се диабет, без да има фамилна обремененост за него, тогава се мисли за злокачествен процес в задстомашната жлеза. Хроничният панкреатит също е вреден фактор. При него от значение е давността на панкреатита. 
NEWS_MORE_BOX
 
Ако при болните без панкреатит ракът на панкреаса се открива най-рано на възраст 65-70 години, то при тези, които са страдали преди това от хроничен панкреатит, злокачественото заболяване се появява 10-20 години по-рано. 
 
Затова трябва да се води здравословен начин на живот - добре балансирана диета и достатъчно движение. 
 
Карциномът на панкреаса има висок потенциал за метастазиране - метастази се откриват в мезентералните съдове, нерви, съседни органи като дванадесетопръстник и стомах, а в по-късните етапи на развитие и в черен дроб, бъбрек, далак, бял дроб, костен мозък. Ракът на панкреса спада към заболяванията без сигнализиращи симтоми. Затова обикновено се открива в късен стадий. Когато се появи симптоматика, тя се дължи най-често на притискане на съседни органи. 
 
Болката е късен симптом. Среща се при 75% от болните. Болката е тъпа, постоянна, локализирана около пъпа или епигастрално. Обикновено не е свързана с ритъма на храненене. В около 60% от случаите се открива жълтеница, която е съпроводена с упорит сърбеж и има значително намаляване на теглото. Може да се появи диария или мазни изпражнения. Често преобладават неспецифичните симптоми като гадене, повръщане, безапетитие. В някои случаи дори могат да се открият и психични нарушения.
 
За страшната диагноза може да се мисли и при нарушен въглехидратен толеранс и появата на диабет. Диагнозата не е лесна, тъй като няма лабораторен тест, който да докаже или изключи това заболяване. 
 
Причината е в това, че нараствайки и притискайки околните органи, туморът наподобява други заболявания. Понякога клиничната картина наподобява остър панкреатит. От инструменталните изследвания се прави скенер. Може да се направи и биопсия. 
 
Диагнозата карцином на панкреаса обикновено се поставя късно. Затова и повечето болни са неоперабилни. Когато туморът е малък, с размери 4-5 см и няма данни за метастазиране, се предприема операцията на Whipple. Радиотерапията понякога намалява размерите на тумора. При напредналите случаи се прилага симптоматично лечение.