С наближаването на летния сезон все повече започваме да се оглеждаме в огледалото и да си казваме, че трябва час по-скоро да направим нещо, за да се отървем от излишните килограми. Често обаче прибягването до така изкушаващите ни редуциращи диети, които обещават да свалим 20 кг за месец, далеч не е най-добрият избор.

 

Преди да започнем да поставяме основите на т.нар. „правилен диетичен режим”, с който ще постигаме желаното тегло едобре да обърнем внимание на някои важни и често подценявани факти.


 

Какви са хранителните ни навици – вид на храната, която консумираме, калораж и честота на храненията?

 

Трите най-големи грешки, които се допускат в структурирането на един хранителен режим са следните:

 

1. Липса на три основни хранения.  

 

Често закуската се пропуска от повечето хора и като най-обилно основно хранене за деня остава вечерята. Организирайте добре деня си и намерете време за закуска! Нека тя да бъде достатична богата и разнообразна. Включете в нея бавни въглехидрати, например овесени ядки, които ще ви държат ситост до обяд или стил „английска закуска”, включваща белтъци, мазнини и въглехидрати. Не пропускайте обядът, в който може да има супа, салата и някакъв протеин – например печено пиле, риба или пържола на скара. Оставете вечерята да Ви е най-малкото хранене за деня, като в нея наблегнете основно на зеленчуците.

 

2. Прехранване с храни и напитки, даващи ни „празни” калории. 

 

Всеки един от нас минавайки прага си на глад, прибягва до нещо бързо за хапване – например сладкиш, кекс, бисквитка, бонбон и други. Вероятно Ви е правило впечатление, че много скоро след приема им,  чувството на глад е в още по-големи измерения. Този тип храни носят т. нар.  „празни” калории, защото те нямат хранителна стойност, т.е.  няма да Ви нахранят, но влизат в общия калорием прием за деня! В тази група се включват и всички газирани напитки, и натурални сокове, съдържащи захар. В такива моменти по-добре си дайте почивка и отделете време за истинска храна, която ще Ви нахрани и ще Ви даде сили след това да продължите с работния процес!

 

3. Липса на разнообразно хранене. 

 

В дневното Ви меню трябва задължително да присъстват трите основни хранителни вещества – белтъци, въглехидрати и мазнини. За предпочитане е да се избират „бавни” въглехидрати – хляб и тестени изделия от пълнозърнесто брашно, сезонни зеленчуци в изобилие, картофи, ориз, леща, боб или грах е най-добре да се консулират без хляб и сезонни плодове като междинна закуска или десерт. Най-добре забравете за т.нар. „бързи” въглехидрати ако целите да сваляте килограми! 

 

За предпочитане е белтъчните храни да са под формата на чисто месо – пилешко, риба или друг вид с отсранена излишна мазнина от тях, нискомаслено мляко, яйца и растителни протеини. Избягвайте консумацията на колбаси, салами, луканки – съдържат излишно количество сол и мазнини! Препоръчва се консумацията на т.нар. „добри” мазнини – зехтин, маслини, растителни олиа, риба и морски храни, ядки. 

 

Знаете, че за да „влезете в желаната форма” трябва да се постигне негативен енергиен баланс! Представете си една везна, на която от лявата страна стоят приетите чрез храната калории, а от дясната страна – изразходената енергия. 

 

За да се постигне редукция на тегло, везната трябва да се наклони надясно. Това може да се постигне по два начина – с редуциране на досегашния Ви дневен енергоприем или увеличаване на енергоразхода. Най-добре е това да се получи, като съчетаете и двата подхода – намалете количеството на приетите калории с около 500 ккал/дневно и увеличете двигателната активност!

 

Изберете спорт, който ще ви тонизира, разтоварва от емоционалната и психическата натовареност и ще Ви носи удовлетворение! Най-добре би било поне 3 пъти седмично да спортувате!

 

И ако досега целите Ви са били да свалите 20 килограми за следващите 3 седмици – откажете се! Най-доброто темпо за редукция на килограми е около 0,5-1 кг/седмично.