Американски учени са установили, че редовният прием на витамини С и Е запазва мускулите и ги предпазва от атрофия и загуба на мускулна маса. Заключението се базира на изследване, обхванало повече от 2 000 възрастни хора на възраст между 70 и 79 г., приемащи витамини и антоксиданти по лекарско предписание.

 

Ръководителя на изследването, д-р Анн Нюмън от Университета в Питсбърг обяснява, че един от показателите на стареенето е отслабването на мускулната сила. Загубата на мескулна маса зарочва още на 40 годишна възраст, но след 60 години атрофията е значително по-голяма а мускулната сила рязко намалява.

 

Данните събрани от проучването показват, че отслабването на мускулите може значително да се забави и да се избегне немощта при възрастните хора.


По време на изследването, доброволците трябвало редовно да приемат хранителни добавки и да спазват балансиран и здравословен начин на хранене.


На различни интервали от време участниците в изследването били тествани за издържливост и мускулна сила.

 


Д-р Нюмън и колегите му установили, че редовният прием на витамини С и Е значително забавя атрофия и позволява запазването на силата и еластичността на мускулите.


Понастоящем екипът се опитва да определи оптималното количество витамини в диетата при оптималното запазване на физическа активност и функциите на мускулите.