Мета-анализ, проведен от американски, френски и германски учени показва връзката между приема на витамин Е под формата на добавка и повишения риск от хеморагичен инсулт.

 

Резултатите от изследванията демонстрират, че допълнителният прием на токоферол повишава риска от хеморагичен инсулт с 22%. В същото време витамин Е понижава опасността от исхемичен инсулт с 10%.


 

Авторите на изследването предупреждават, че приемането на големи количества витамин Е не е толкова безопасна, колкото повечето лекари и пациенти смятат.
Повишеният прием на токоферол може да предизвика повишаване на кръвното налягане и триглицеридите и да намали потребността от инсулин при инсулинозависими диабетици.

 

При прием на витамин Е от диабетици следва да се контролира нивото на кръвна захар и ако се налага да се коригира дозата на инжектирания инсулин.
Препоръчва се постепенно преминаване към големите дози витамин Е.

 

При прием на високи дози е възможно да се появи диария и болка в епигастралната област. В редки случаи е възможна по-висока чувствителност към препарата и алергична реакция от страна на организма.

 

Освен това витамин Е повишава риска от мозъчен кръвоизлив. Въпреки, че се наблюдава понижен риск от исхемичен инсулт, хеморагичните инсулти обикновено протичат много по-тежко. Затова ползите, относно исхемичния подтип са пренебрежими, отбелязват авторите.

 

Все още не е известно защо токоферолът повишава риска от хеморагичен инсулт.

 

Резултатите от мета-анализа са публикувани в он лайн изданието British Medical Journal.