Първа част на материала можете да прочетете тук.

 

Източници на витамин Е

 • растителните масла – слънчогледово, от памук, царевично;
 • съдържа се в семките на ябълките, бадемите, фъстъците;
 • ряпа, зелените листни зеленчуци;
 • зърнени  и бобови култури, соя, овесените ядки;
 • яйчния желтък, черен дроб, мляко;
 • билки, които има по-високо съдържание на витамин Е са: глухарче, люцерна, ленено семе, коприва, овес, листа на малина, шипка.


Дневна доза


 • деца между 1-3 г. - 3 МЕ
 • деца над 4 до 10 г. - 4 МЕ
 • момчета от 11 г. и мъже – 10 МЕ
 • момичета от 11 и жени – 8 МЕ
 • бременни жени – 10 МЕ
 • кърмачки – 12 МЕ


Може да се използва и формулата за определяне на дозата витамин Е: до 1 г. - 0,5 мг/кг, деца и възрастни – 0,3 мг/кг.


Симптоми на хиповитаминоза на витамин Е
Признак на дефицит на витамин Е и ненаситени мастни киселини е мускулната дистрофия. Особено тежко липсата на витамин Е се отразява на диафрагмата. Мускулните влакна са подложени на разпадане, а в некротиралите се отлагат калциеви соли.  

В черния дроб се появява липидна дистрофия, разширяване на синусуидите, намалява съдържанието на гликогена.

Липсата на витамин Е има отношение към продължителността на живота на червените кръвни телца, еротрицитите, сърдечния мускул и репродуктивната система.


Витамин Е се изписва при:
хиповитазиноза, високо физическо натоварване, нарушения в менструалния цикъл, при опасност от загуба на бременността, вегетативни нарушения вследствие на климакс, нарушени функции на половите жлези при мъжа, неврастения, преумора, астеничен синдром, първична мускулна дистрофия, постравматична вторична миопатия, дегенеративни и пролиферативни изменения в ставите, гръбнака, и на големите кръвоносни съдове, различни видове кожни заболявания – дерматози, псориазис, миозити, при треперене, спазми на съдовете, епилепсия, като антиоксидант при лечението на много заболявания, хипотрофия, склеродермия, при напреднала възраст.  


Внимание!
Повишеният прием на токоферол може да предизвика повишаване на кръвното налягане и триглицеридите и да намали потребността от инсулин при инсулинозависими диабетици.
При прием на витамин Е от диабетици следва да се контролира нивото на кръвна захар и ако се налага да се коригира дозата на инжектирания инсулин.
Препоръчва се постепенно преминаване към големите дози витамин Е.

При прием на високи дози е възможно да се появи диария и болка в епигастралната област. В редки случаи е възможна по-висока чувствителност към препарата и алергична реакция от страна на организма.


Следва да се приема с повишено внимание при:
тежка кардиосклероза, инфаркт на миокарда, при повишен риск за развитие на тромбоемболия.

 

Признаци на хипервитаминоза
Сравнително нетоксичен витамин. При изследване на повече от 10 000 случая на допълнителен прием на витамин Е в големи дози в продължение на няколко години се установява, че той няма сериозни странични ефекти върху здравето.
При високи дози може да се появи чувство на гадене, метеоризъм, диария, повишаване на кръвното налягане.