Дефицитът на витамин Д може да доведе до сериозни здравословни проблеми. Всеки от нас си го набавя чрез слънчевите лъчи в кожата, както с храната или с добавки.
Интраутеринно, както и през ранната детска възраст, липсата на достатъчно витамин Д води до хипотрофия, забавяне на растежа, скелетни аномалии, повишена склонност към фрактури. При възрастните предразполага към остеопения, остеопороза, мускулна слабост, автоимунни болести, инфекциозни болести и др.
В New England Journal of Medicine Майкъл Холик, директор на General Clinical Research Center към Бостънския университет, посочва, че около милиард души имат недостиг на витамина. Без витамин Д само 10-15% от приемания с храната калций и 60% от фосфора се усвоява.
Установено е, че хората, живущи на висока надморска височина, където ъгълът на слънчевите лъчи не осигурява достатъчно количество витамин Д в кожата, са по-предразположени към лимфоми, както и карциноми на дебелото черво, на панкреаса, на простатата, на яйчниците и гърдата. Други рискови заболявания са болестта на Крон - хронично възпалително заболяване на червата, хипертония и сърдечно съдова патология.
Целта на публикацията е да накара лекарите да осъзнаят рисковете от дефицита на витамин Д, които от своя страна да наблегнат на сериозността на проблема пред пациентите. Тяхното поведение трябва да е насочено не само към умерено излагане на слънчева светлина, но и към допълнителен прием при нужда. За съжаление чрез храната е трудно да покрием дефицита, освен ако не хапваме по-тлъсти риби често.