Поддържането на оптимални нива на холестерола е от ключово значение за здравето.

 

В нормални дози холестеролът има значение за производството на невромедиатори в мозъчните клетки, за поддържане на здравето на мозъка, сърцето и кожата, за синтез на някои хормони, включително полови хормони, за синтеза на витамин D, който е необходим за усвояването на калция и здравето на костите.


 

Има различни видове холестерол.

 

Общият холестерол в кръвта, който се транспортира под формата на липопротеини, се състои от количеството HDL холестерол - липопротеин с висока плътност или още известен като „добър холестерол“ и LDL холестерол - липопротеин с ниска плътност или така нареченият „лош холестерол“.

 

LDL липопротеините транспортират и разпределят холестерола до всички клетки в тялото.

 

Когато са в излишък тези липопротеини благоприятстват образуването на атеросклеротична плака в съдовете и развитието на атеросклероза.

 

Колкото до HDL - липопротеините с висока плътност - те са ценни, защото действат в обратната посока - допринасят за транспорта на холестерол от клетките към черния дроб.

 

Следователно HDL имат ключово значение за сърдечносъдовото здраве.

 

Ниските нива на HDL холестерол, както и високите нива на LDL холестерол, са свързани с повишен сърдечносъдов риск.

 

Какво влияе върху нивата на холестерола?

  • Генетични фактори - например при фамилна хиперхолестеролемия;
  • Небалансирана диета с прекомерен прием на наситени мастни киселини;
  • Повишен прием на холестерол, въпреки че по-голямата част от холестерола в тялото се произвежда от черния дроб;
  • Индивидуални особености - в някои случаи диетата с високо съдържание на холестерол предизвиква регулаторни механизми за справяне с прекомерното повишаване на нивата на холестерола в кръвта, в други случае е по-трудно да се осигури баланс на приема и вътрешния синтез на холестерола;

Какво е оптималното ниво на холестерола?

Идеалното ниво на общия холестерол при жените, както и при мъжете е 3,5 - 5,2 mmol/l. 

 

Въпреки това, тези нива трябва да се определят според възрастта и пола, но също така и според нивата на HDL холестерола и триглицеридите.

 

Обикновено жените имат по-добро ниво на LDL-холестерол от мъжете, тъй като женските полови хормони ги предпазват от сърдечносъдови заболявания до менопаузата.

 

Необходимо е да се проследява нивото на LDL-холестерола и да се определи наличието или отсъствието на рискови фактори.

 

При липса на рискови фактори нивото на LDL трябва да бъде под 2,5 mmol/l.

 

При анамнеза за инфаркт на миокарда и диабет тип 2, нивото на LDL задължително трябва да проследявано и поддържано в оптимални нива според наличния сърдечносъдов риск.

Рисковете от високите нива на холестерол

Излишният холестерол се отлага по стените на артериите, което води до тяхното запушване, намалява кръвоснабдяването на сърдечния мускул и насърчава развитието на тромбози и инфаркт на миокарда.

 

Хиперхолестеролемията е един от основните рискови фактори за развитие на коронарна болест на сърцето, заедно с тютюнопушенето и високото кръвно налягане, но тя може да бъде овладяна.

 

Спадът в нивата на холестерола с 1% намалява риска от сърдечносъдови заболявания с 2%.

 

Референции:

https://www.passeportsante.net/fr/Actualites/Dossiers/DossierComplexe.aspx?doc=cholesterol-trop-eleve