Немски учени от университета в Марбург са установили, че излагането на въздействието на вируси по време на бременност укрепва имунитета на детето и го предпазва от развитие на алергии на по-късна възраст.
 

 

Заключенията на специалистите се базират на експериментално изследване направено с опитни мишки. При мишките, които били излагани на влиянието на различни болестотворни бактерии, се наблюдавала различна степен на възпалителна реакция, но тяхното потомство било значително по-устойчиво към алергии и реакции на непоносимост.
 Все повече научни изследвания потвърждават предположението, че нарастващият брой на пациентите страдащи от алергии в развитите страни е свързано с прекалената чистота и дори стерилност в която живеем.
 

Изследователите са стигнали до извода, че колкото по-чиста е кожата и с колкото по-малко патогени се сблъскваме, толкова способността на имунната ни система да реагира адекватно се намалява.
 

 

Все повече стават привържениците на т.нар. „хигиенна хипотеза“, според която децата, изложени на въздействието на бактерии, са с по-малък риск от алергични заболявания в бъдеще. Според  един от авторите на изследването, чистота не винаги е синоним на здраве.