Какво представляват вирусните миокардити?

Миокардитите представляват възпалителни заболявания на миокарда (сърдечния мускул), които се дължат на инфекциозни и неинфекциозни причини. Вирусите причиняват миокардит като атакуват сърдечния мускул, причинявайки възпаление и нарушавайки електрическите пътища, които сигнализират сърцето да бие правилно.


В повечето случаи тялото се излекува само и пациентът може и никога да не разбере, че е имал здравословен проблем. В редки случаи обаче инфекцията и произтичащото от нея възпаление могат да увредят и отслабят сърцето. Това също може да предизвика сърдечна недостатъчност и нарушения на сърдечния ритъм  състояния, при които сърцето бие твърде бързо (тахикардия) или твърде бавно (брадикардия).Миокардитът може да протича при хора, които видимо са в добро здраве. Единственият признак на вирусно сърдечно заболяване са грипоподобните симптоми при някои хора. Въпреки че голямо разнообразие от вируси може да засегне сърцето, само няколко са по-често свързани с миокардит и други сърдечни проблеми.


Кои видове вируси причиняват миокардити?

Аденовируси


Аденовирусите са една от най-честите вирусни причини за миокардит при деца и възрастни. Обикновено те причиняват респираторни инфекции, но е възможно също да причинят и инфекции на пикочния мехур и червата. Аденовирусите се разпространяват по въздушно-капков път от болен човек, чрез контакт с аерозолни капчици от носа и гърлото на заразен човек.


Цитомегаловируси (CMV)


Тази група вируси включва вирусите на херпес симплекс, вируса на варицела-зостер (който причинява варицела и херпес зостер) и вируса на Епщайн-Бар (който причинява мононуклеоза). Според центровете за контрол и превенция на заболяванията, около 50 на всеки 100 души са заразени с CMV до 40-годишна възраст. До 90% от възрастните са заразени с вируса на Епщайн-Бар.


Обикновено в организма цитомегаловирусите са в латентно състояние и са безвредни, но може да предизвикат и инфекции, включително вирусна инфекция, засягаща сърцето. Тези вируси обикновено се разпространяват чрез контакт с телесни течности на заразен човек. Те могат да се предават и от бременна жена на плод по време на бременност.


Коксаки вируси от група В


Това са най-честите вирусни причинители на миокардит, обвинени за около половината от всички случаи. Коксаки вирусите могат да причиняват грип или да атакуват сърцето, създавайки инфекция, която продължава от 2 до 10 дни. Симптомите, засягащи сърцето, могат да се появят в рамките на две седмици.


Симптомите могат да включват треска, умора и болки в гърдите. Обикновено не причиняват смърт, но инфекцията може да доведе до трайно увреждане на сърцето, особено ако се повтори. Този вид вируси се предават по фекално-орален и контактно-битов механизъм, затова някои от най-добрите методи за превенция са измиването на ръцете и подобряването на цялостната хигиена.


Ехо вируси (Enteric, cytopatogenic Human Orphan - ECHO viruses)


Това семейство вируси обикновено причинява стомашно-чревни инфекции и обриви по кожата. Ехо-вирусите причиняват и миокардит. Заразяването с тези вируси става по фекално-орален и контактно-битов механизъм или по въздушно-капков път от болен човек.


Човешки парвовирус В19


Този вирус причинява т. нар. пета болест (инфекциозен еритем), заболяване, характеризиращо се с лек обрив, който е по-често срещан при деца, отколкото при възрастни, който понякога се свързва и с остър миокардит. Вирусът се разпространява чрез слюнка или назален секрет. Измиването на ръцете и покриването на устата и носа при кашляне или кихане може да помогне за намаляване на разпространението на вируса.


Рубеола


Рубеолата може да причини вирусна инфекция, засягаща сърцето. Свързва се и със спонтанни аборти, мъртвородени раждания и вродени дефекти. Може да причини миокардит, ако вирусът инфектира сърцето, въпреки че не е често срещано явление. Налична е ваксина срещу рубеола.

 

SARS-CoV-2 

 

Докладвани са редица случаи на миокардит, свързани с коронавирус (SARS-CoV-2 ). Смята се, че патофизиологията на свързания с COVID-19 миокардит е комбинация от директно вирусно увреждане и сърдечно увреждане, дължащо се на имунния отговор на гостоприемника.


Какви са симптомите на вирусните миокардити?

Тъй като много вирусни инфекции, които засягат сърдечния мускул, не предизвикват видими симптоми, инфекцията може да остане незабелязана. Симптомите, които могат да възникнат, включват:

 • Нарушения в сърдечния ритъм;
 • Болка в гърдите;
 • Умора;
 • Треска;
 • Мускулни болки;
 • Възпалено гърло;
 • Болка или подуване на ставите или краката;
 • Припадък или задух

Кръвните изследвания, електрокардиографията (ЕКГ), рентгенографията и ядрено-магнитният резонанс (ЯМР) на сърцето могат да покажат признаци за проблема.


Какво е лечението при вирусните миокардити?

Лечението на вирусен миокардит може да включва лекарства като:

 • Антивирусни средства за лечение на инфекцията;
 • Противовъзпалителни лекарства за намаляване на отока в миокарда;
 • Диуретици за отстраняване на излишната вода и отоци

Специалистите също могат да препоръчат някои промени в начина на живот, като например хранене с ниско съдържание на сол и намаляване на активността. Вероятно на пациента ще бъдат предписани лекарства за нарушенията в сърдечния ритъм или лекарства за намаляване на риска от образуване на кръвни съсиреци, ако сърдечният мускул е бил повреден или отслабен.

 

Библиография:
National Center for Biotechnology Information (NCBI). Kyto, V., Vuorinen, T., Saukko, P., Lautenschlager, I., Lignitz, E., Saraste, A., & Voipio-Pulkki, L.-M. (2005, March 1). Cytomegalovirus infection of the heart is common in patients with fatal myocarditis
National Center for Biotechnology Information (NCBI). Ali, M. A., & Abdel-Dayem, T. M. (2003, September). Myocarditis: an expected health hazard associated with water resources contaminated with Coxsackie viruses type B. International Journal of Environmental Health Research
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Parvovirus B19 and fifth disease
Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Cytomegalovirus (CMV) and congenital CMV infection
Healthline. Viral Heart Disease