Болестите на конюнктивата представляват около 30% от причините, които насочват пациентите към офталмолог, а при сезонни епидемии тяхната честота може да достигне дори и до 70 – 80%.


Конюнктивата е нежна и прозрачна невидима за невъоръжено око ципа, която покрива откритата част на очната ябълка и вътрешната повърхност на клепачите. Една от нейните функции е защитна – снабдена е с множество нервни сетивни окончания. По този начин всяко чуждо тяло попаднало върху нея предизвиква защитен рефлекс – мигане, с което се ускорява премахването на дразнителя. Освен добре инервирана, конюнктивата е и богато кръвоснабдена.


Как реагира конюнктивата на инфекция?


Има няколко белега, които опитното око ще различи при инфекция на конюнктивата: хиперемия, оток, хеморагии (кръвоизливи), фоликули, фликтени, ръбци, папили, секреция и други.


Хиперемията представлява усилено кръвонапълване на съдовете и е характерен белег за инфекция не само в конюнктивата. Повърхностните съдове са разширени, нагънати и добре видими, а зачервяването е с ярко. Хиперемията опосредства постъпването на клетки на имунната система за борба с източника на инфекция.


Отокът е друг характерен за възпалението белег. Конюнктивата е най-слабо прикрепена към подлежащите тъкани в областта на очната ябълка, за това и там отокът е най-силно изразен.


Хеморагиите се дължат на нарушаване на целостта на кръвоносните съдове в конюнктивата и освен при инфекции могат да се появят и при вдигане на тежести, кашляне, повръщане, притискане на гръдния кош, нарушения в кръвосъсирването и други. При възрастни хора възникват понякога спонтанно като белег на хипертонична криза или възрастово изменени съдове. Те се разнасят без последствия.


При вирусни конюнктивити може да се наблюдават точковидни кръвоизливи (петехиални) по клепачната конюнктива.


Фоликулите са дребни и зърнести неспецифични образувания. Представляват разрастване на лимфни фоликули в конюнктивата.


Фликтена отново е вид възълче, но сивкаво и полупрозрачно и има вид на мехурче.


Ръбците са нежни и белезникави линийки, образували се при заздравяването на конюнктивата след болестни процеси.


Папилите представляват разраствания на конюнктивата най-често в клепачната й част и са характерни при алергичните конюнктивити и пролетния катар. 


Секрецията е един от най-характерните белези за възпаление на конюнктивата. Според вида на инфекцията и нейното протичане, инфекцията може да бъде серозна (водниста), серозно-гнойна, гнойна, фибринозна и дори - кръвениста.


Оплакванията на панциента с конюнктивит включват дразнене, усещане за чуждо тяло в окото, парене, сърбеж и светлобоязън.


Особености на вирусния конюнктивит

Вирусите процъфтяват на високите температури и влага през лятото, очите са изложени на изсушаващото действие на слънчевите лъчи и горещината, а басейните и плажовете събират голямо количество хора на едно място. Това превръща вирусния конюнктивит в едно от типичните летни заболявания.


Този вид инфекции протичат понякога тежко и имат склонност да хронифицират и рецедивират. Характерни за тях са и множеството фоликули по клепачната конюнктива. Най-чест причинител са аденовирусите, които показват силно предпочитание към лигавицата и лимфните възли. Симптомите при протичането им често напускат границите на окото и пациентите страдат и от общо неразположение.


Към отговорните за конюнктивита аденовируси се причисляват около 50 подвида, като всички те са силно заразни.


В 70% от случаите се засягат и двете очи. Инкубационният период е от една до две седмици. Заболяването започва със сълзене, зачервяване, фотофобия, сърбеж и оток на клепачите. Лекарят специалист ще открие фоликуларна реакция, хиперемия, както и дребни точковидни кръвоизливи. Появява се подуване и болезненост на лимфните възли пред ушите и подчелюстно.


Епидимичен хеморагичен конюнктивит – причинява се от ентеровирус и коксаки вирус и е силно заразен. Инкубационният период е едва от 12 до 48 часа. В началото секрецията е серозна или серозно-гнойна, а на втория ден се появяват и хеморагии. Обикновено има повишаване на телесната температура и отново болезненост и подуване на лимфните възли, като за десетина дни настъпва оздравяване.


Лечение

То се провежда с локални противовирусни препарати, като кортикостероидите са противопоказни. Антибиотици  може да се прилагат във връзка с вторични бактериални инфекции, а нестероидните противовъзпалителни средства облекчават симптомите.


Най-важна е профилактиката. Поради високата контагиозност на вирусите е нужно болният да спазва строга лична хигиена – индивидуални кърпи за ръце и лице, никакво споделяне на грим, капки за очи, възглавници. Необходимо е често миене на ръцете.