Хепатит А представлява остро инфекциозно заболяване, което засяга черния дроб и обикновено се проявява с жълтеница. Болестта протича сравнително благоприятно и усложнения има в много редки случаи. Най-често боледуват деца, тъй като хепатитът се предава по фекално-орален път и лошата хигиена е предпоставка за развитието на това заболяване. През летните месеци децата играят навън и рядко мият ръцете си след контакт със замърсени повърхности, затова е необходимо да следим внимателно състоянието им и при съмнение за хепатит А веднага да се консултираме със специалист.
 

1. Какво представлява хепатит А?

Това е инфекциозно заболяване, което се причинява от хепатитен вирус А, който е един от трите най-чести причинители на хепатит. Той е класифициран в семейство Picornaviridae. Хепатитният вирус А е устойчив на външни условия. Той се отделя с изпражненията на инфектираните лица две седмици преди и една седмица след първите симптоми на заболяването. Увреждането на чернодробните клетки се изразява във възпалителен процес, засягащ черния дроб, който обикновено се възстановява напълно след излекуването.
 

2. Какъв е пътят на заразяването с Хепатит А?

Хепатитен вирус А се предава от човек на човек, т.е. източник на заразата са болните хора. При контакт с инфектиран човек или с вещи, които е използвал, вирусът навлиза в организма през устата, размножава се и преминава в изпражненията, чрез които се отделя в околната среда. Заразяването става при прием на замърсена храна или вода. Обикновено това се случва при неспазване на добра лична хигиена, което се среща при малки деца, лица живеещи в лоши социално-битови условия, психично болни.
След преболедуване от вирусен хепатит А се развива траен имунитет, което означава, че повторно заболяване от хепатит А е невъзможно. Това се дължи на създадените вече антитела в организма, които са насочени срещу хепатитен вирус А. Важно за бъдещите майки е, че този вирус не преминава плацентарната бариера и няма опасност за детето, ако бременната развие заболяването.
 

3. Какви са симптомите?


Клиничната картина при отделните хора варира, но най-често хепатит А се изразява с появата на иктер- жълтеница, кожата пожълтява, а също и склерите на очите. Една не малка част от заболелите могат изобщо да не развият жълтеница - т. нар. аниктерични форми на заболяването, дори е възможно да нямат никакви оплаквания. Най-често началото на вирусния хепатит А имитира стомашно-чревно разстройство. След няколко дни се появява жълтото оцветяване по кожата, което се дължи на пигмента билирубин. Иктерът продължава около 10 дни и след това отзвучава от само себе си. Симптомите на острия хепатит А са:
 
  • повишена телесна температура,
  • потъмняване на урината,
  • отпадналост,
  • безапетитие,
  • сърбеж по кожата.
 
NEWS_MORE_BOX

4. Как се поставя диагнозата?

Посещението при лекар започва с разговор и клиничен преглед на пациента, след което лекарят назначава изследвания за поставяне на диагноза. Клинично е много трудно да се различат отделните вируси, които причиняват възпаление на черния дроб. Затова се преминава към комплексно изследване на болния включващо:
  • изследване на урината за наличие на повишен билирубин,
  • изследване на кръвта за наличие на повишени чернодробни ензими,
  • серологично изследване за наличие на специфични антитела, което най-точно ще определи вида на хепатитния вирус.
 

5. Какво е лечението?

Лечението е свързано с облекчаване на оплакванията, които имат болните. Прието е такива лица да се лекуват в инфекциозни отдления с цел ограничаване на разпространението на заразата. От съществено значение е спазване на добра лична хигиена.
 

6. Как може да се предпазим?

Съществува ваксина, която осигурява дългосрочна защита срещу инфекция с хепатитен вирус А. Създаването на активен изкуствено придобит имунитет чрез прилагането на ваксина успешно контролира разпространението на хепатит А.