Вирусът Зика (Zika) е член на семейство Флавивируси (Flaviviridae) и е тясно свързан с други вируси, пренасяни от комари, като тези, които причиняват треска Денга, жълта треска и японски енцефалит.


Основният преносител на вируса, комарът Aedes aegypti (тигров комар), се отличава с това, че е най-активен през деня. Той живее в субтропичен и тропичен климат и може да бъде намерен в голяма част от Южна Америка, Централна Америка, Централна и Източна Африка, Индия, Югоизточна Азия и Северна Австралия. В САЩ комарът се среща предимно по крайбрежието на Персийския залив, минаващ от Флорида до Тексас.

 


Тигровият комар се среща и у нас. Регистрирани са области с него, като  Бургас, Благоевград, Враца, Монтана, Пловдив и Стара Загора. Не е изключено разширяване на заселената от комара територия и в други селища на Дунавската равнина, Горнотракийската низина и долините на реките Струма и Места.

 

Риск при ухапвяне от комар

Ухапването от комари се случва най-често през пролетните и летните месеци, когато насекомите се размножават активно. Необходимо е само едно ухапване от комара, за да се получи инфекция. След като околните кожни клетки са инокулирани (вирусът е проникнал в тях), вирусът може бързо да премине в кръвния поток и да се разпространи в тялото.


Докато повечето случаи на Зика са леки или безсимптомни, в редки случаи вирусът може да доведе до сериозно усложнение, известно като синдром на Гилен-Баре (Guillain-Barré), при което организмът атакува собствените си нервни клетки. Смята се, че разстройството се причинява, когато инфекцията с вируса Зика продължава повече от седмица и е придружена от постоянна треска.


Риск при бременност

Докато инфекцията с вируса Зика обикновено протича леко и без прояви, тя може да стане сериозна, ако бъде предадена на развиващ се плод през ранните етапи на бременността. Въпреки че учените все още не разбират напълно пътя на заболяването, изглежда, че вирусът е способен да премине през плацентата през ранната част на първия триместър от бременността, когато феталните стволови клетки тепърва започват да се специализират в клетки на мозъка, сърцето и други жизненоважни органи.


Въздействието на вируса върху тези клетки може да бъде опустошително, да причини сериозни малформации и да увеличи риска от спонтанен аборт и мъртво раждане. Най-сериозната опасност представлява микроцефалията, рядък и необратим вроден дефект, при който бебето се ражда с необичайно малка глава и мозък.


Рискът от микроцефалия е ограничен до първия триместър. През втория и третия триместър рискът намалява до почти незначителни нива, според изследване на Центровете за контрол и превенция на заболяванията. И все пак бебетата, родени от майки, заразени със Зика, могат да имат сериозни неврологични проблеми, независимо от триместъра, в който е станало заразяването.


Като цяло рискът от микроцефалия, причинена от вируса, при бременност е между 1% и 13% . Все още не са установени други фактори, допринасящи за състоянието.


Риск от предаване по полов път

Докато вирусът Зика се счита за заболяване, пренасяно от комарите, проучванията на болестта разкриват, че някои инфекции са настъпили в климат, където наличието на комари е малко вероятно. По-нататъшни изследвания разкриват, че много от тези инфекции се предават между сексуални партньори и най-вече от мъже на жени.


Според данни, публикувани в New England Journal of Medicine, вирусът Зика е способен да се задържа в семенната течност дори по-дълго, отколкото в комарите, увеличавайки потенциала за предаване на инфекция от мъже на жени. За разлика от това, вирусът не може да пребивава нито в слюнка, нито във вагинален секрет, което прави по-малко вероятно инфекцията да може да бъде предадена от жени на мъже.


Въз основа на настоящите доказателства, вирусът Зика може да бъде предаден от наскоро инфектиран партньор чрез орален, вагинален или анален секс, независимо дали са налични симптоми на заболяването или не.


Риск при кръвопреливане

Не е напълно изяснен рискът от предаването на вирусът Зика при кръвопреливане. Въпреки че в Бразилия има няколко доказани случая, свързани с хемотрансфузия на тромбоцити (обикновено използвани за лечение на хемофилици или лица, подложени на химиотерапия при рак).


Библиография:
Centers for Disease Control and Prevention. Zika transmission
Centers for Disease Control and Prevention. Congenital Zika Syndrome & Other Birth Defects
McCarthy M. Microcephaly risk with Zika infection is 1-13% in first trimester, study shows
Food and Drug Administration. FDA announces revised guidance on the testing of donated blood and blood components for Zika virus
Verywell health. Causes and Risk Factors of the Zika Virus
World Health Organization. Zika Epidemiology Update