Видът припадък може да бъде разграничаван спрямо своята етиология. Освен този вид класификация, загубата на съзнание може да се раздели на пресинкоп и синкоп.

 

Първият вид е, когато човек може да си спомни събития или усещания по време на загубата на съзнание, като замаяност, замъглено зрение и мускулна слабост. Хората биха могли да си спомнят как са паднали преди да си ударят главата и да загубят съзнание. За синкоп се говори, когато човек може да си спомни чувствата на замаяност и загуба на зрение, но не и самото падане.


 

Основният симптом на синкопа е загубата на съзнание, но освен него може да се наблюдава усещане за тежест в краката, замъглено зрение, объркване, усещане за топло или горещо, замаяност, световъртеж или усещане за плаване, гадене, изпотяване, повръщане и прозяване.

 

Хората могат да имат понижено кръвно налягане и да са привидно бледи.

 

Припадъкът може да се появи в резултат на здравословен проблем. В този случай човекът би могъл да се нуждае от определен тип лечение, което да помогне за предотвратяване появата на бъдещи епизоди.

 

Често обаче не е необходимо допълнително специфично лечение и за превенцията на последващи епизоди на припадък е препоръчително избягването на възможни причинители, като дехидратация, дълъг престой в гореща среда и други.

 

За по-благоприятен изход от състоянието, когато бъдат усетени признаци на пресинкопално състояние е необходимо да се предприемат някои от следните мерки - да намери безопасно място за разполагане на засегнатия в седнало или легнало положение; при седнала позиция главата се поставя между коленете.

 

Ако припадналият диша, се препоръчва повдигне на краката му на около 30 см над нивото на сърцето, за да се възстанови притокът на кръв към мозъка. Важно е също да бъдат разхлабени всички колани, връзки, яки и други форми на ограничаващо облекло.

 

Когато човекът дойде в съзнание не бива да се изправя рязко, а ако остане в безсъзнание за повече от около минута е от значение поставянето му в позиция, която да се поддържат дихателните пътища отворени и незабавно се търси спешна медицинска помощ.

 

Източници:

www.medicalnewstoday.com