Какво представлява гангрената?

Гангрената представлява некроза на част от тъкан на тялото. Това често се случва, защото тъканта не получава достатъчно кръв от кръвоносната система.


Гангрената обикновено засяга крайниците - областите, които са най-отдалечени от сърцето, като пръстите. Въпреки това, гангрената може да засегне и други части на тялото, включително и вътрешните органи.Състоянието обикновено започва в определена част на тялото, като крак, ръка или вътрешен орган. Гангрената може да се разпространи в тялото и да предизвика шок, ако не се лекува. Шокът е състояние, което се проявява с различни симптоми, включително ниско кръвно налягане. Той може да бъде животозастрашаващ и се налага спешна медицинска помощ.


Гангрената е сериозно състояние, което може да доведе до ампутация или смърт. Разпознаването и лечението на състоянието възможно най-бързо ще подобри перспективата за пациента.


Кои са основните видове гангрена?

  • Суха гангрена

Всички тъкани и органи на тялото се нуждаят от кислород, за да функционират правилно и да оцелеят. Кислородът се пренася в различните части на тялото чрез кръвообращението. Сухата гангрена възниква, когато дадена част на тялото не получава достатъчно кислород, след което тaзи част започва да се влошава и умира. Цветът на сухата гангрена може да варира от кафяв или лилав до черен.

 

  • Влажна гангрена

Влажната гангрена възниква, когато тъканите на тялото страдат от бактериална инфекция, често след изгаряне или травма. Тъканите реагират на присъствието на бактериите чрез подуване и образуване на мехури, а кожата придобива син цвят. Този процес причинява смъртта на тъканите и представлява спешен случай, поради възможността инфекцията да се разпространи в други части на тялото.

 

  • Газова гангрена

Газовата гангрена засяга мускулите в следствие от инфекция, причинена от Грам-положителни анаеробни бактерии, най-често - Clostridium perfringens. Тези бактерии предизвикват инфекция, която причинява появата на газови мехури и токсини в засегнатата област. Получените газове причиняват смърт на тъканите. Състоянието може да доведе до летален изход.