Гимнастиката на Микулин или наричана още вибрационна гимнастика е сравнително неразпространена техника, която изпълнявана редовно може значително да подобри състоянието на варикозните вени на краката, както и да профилактира това състояние.


Този вид гимнастика не се съсредоточава върху сложни и разнообразни комплекси, а точно обратното – състои се от едно ефективно и просто упражнение. Това, което се изисква е да се повдига цялото ходило на пръсти.


Спецификите се състоят в това петите да бъдат отлепени от земята на около 2 до 3 см., максимално 5 см, но не повече. След повдигането следва рязко спускане надолу. Повторения се правят около 25-30 на брой, като интервали между всяко е около секунда. Продължителността на една серия от упражнението е поне 1 минута. Почива се 10-15 секунди, след което се правят отново 30 повторения. Важното е да не се опитвате да ускорявате, тъй като се компрометира ефектът.Упражнението има отношение както към заболявания на вените на долните крайници, така и към най-тънките съдове в човешкото тяло - капилярите, където най-често се получават различни блокажи.


Редовното практикуване на това упражнение може да възстанови както засегнатите кръвоносни съдове, така и да облекчи в известна степен и работата на сърцето, чрез подпомагане на кръвообращението.


По време на дълги походи пеша изпълнението на упражнението е подходящо за облекчаване на умората, чрез подобряване и на метаболизма в мускулите и съответно изчистване на млечната киселина, която се натрупва в тях.


През деня се препоръчва да се извършва вибро-гимнастиката по 3-5 пъти, като се правят 30 до максимум 60 спускания. Положителен ефект се оказва върху венозните клапи, които получават допълнителен импулс, за да избутват кръвта нагоре.


Ефектът от тази вибро-гимнастика може да бъде сравнен с бягане или практикуване на бързо ходене. Кръвта във вените „получава“ допълнителен тласък за възходящо движение. В същото време, за разлика от бягането, няма допълнително натоварване на ставите и коленете, поради което вибро-гимнастиката може да се практикува дори и от хора, на които тичането е противопоказано.


Вибро-гимнастиката е особено полезна за тези, които се движат малко и водят по-статичен начин на живот, свързан с минимална физическа активност. Друга група, която може да бъде таргет, за която гимнастиката е подходяща са професии, при които се налага дълго време стоеж.


При редовното практикуване кръвният застой значително се редуцира, което от своя страна помага да се елиминират токсините и евентуално формирали се кръвни съсиреци в близост до венозните клапи. Така вибро-гимнастиката помага при лечението и превенцията на редица заболявания, включително тромбофлебит.


Вибрационната гимнастика не представлява опасност за гръбначния стълб и неговите дискове, което е често задаван въпрос, поради натрисането, което се получава по време на връщането на ходилото до земята.


Като препоръка от практикуващите е в случаите, в които живеете в блокове, гимнастиката да се извършва около вратите, а не в средата на стаята, където шумът за съседите може да бъде неприятен.


Библиография:
Mikulin's vibro-gymnastics: description, features and effectiveness - The medicine 2021 (kibrisdoktor.com)