Везикоуретералният рефлукс се дефинира като ретроградно връщане на урина назад - от пикочния мехур нагоре по единия или и двата уретера. В по-тежките случаи урината може да се върне чак в събирателната система на бъбреците - легенчето на бъбрека. Връщането назад на урината създава предпоставка от една страна за по-продължителен престой на урината в отделителната система, а от друга благоприятства развитието на асцендиращи инфекции.

 

Тези инфекции се изразяват в рецидивиращо поселяване на бактерии върнати от пикочния мехур към пиело-каликсната система на бъбрека. По този начин честотата на пиелонефритите се увеличава, а с това и вероятността за трайно бъбречно увреждане, което най-общо носи името рефлуксна нефропатия.


 

Везикоуретералният рефлукс е често срещан проблем в детска възраст и определено трябва да бъде изключен като отговорен за инфекции на отделителната система в тази възраст. Среща се при около 1-2 % от децата и може да бъде открит още пренатално. Но в повечето случаи диагнозата се поставя след раждането, когато детето развие някаква форма на уринарна инфекция, най-често остър пиелонефрит. Този рефлукс е по-често срещан проблем при момичетата и рядко създава проблеми с напредване на възрастта.

 

Везикоуретералният рефлукс може да бъде първичен и вторичен. Първичен се открива в детска възраст и се дължи на дефект в клапата, която при нормални условия не позволява на урината да се връща ретроградно от пикочния мехур към единия или и двата уретера. В повечето случаи това се дължи на несъответствие в растежа на уретерите и пикочния мехур, като се наблюдава по-къс участък на свързване между двете.

 

С растежа на децата уретерите се удължават и изправят, което може да подобри функцията на клапата и в крайна сметка да коригира рефлукса. Затова в повечето случаи се смята, че състоянието в общи линии се „израства“. Бебетата и децата до 2-годишна възраст са по-склонни да имат везикоуретерален рефлукс, отколкото по-големите деца. Фамилната анамнеза се открива в не малък процент от случаите.

 

Вторичният рефлукс най-често е резултат от невъзможност на пикочния мехур да се изпразни правилно или напълно. Това може да се случи в резултат на запушване или нарушено изпразване на пикочния мехур поради обструкция под него, напр. при доброкачествена простатна хиперплазия или карцином на простата. А освен това е възможно да съществува увреждане на мускулатурата на пикочния мехур или увреждане на нервите, които контролират нормалното му изпразване.

 

В този ред на мисли вторичните причини за настъпване на везикоуретерален рефлукс крият много по-сериозен подлежащ проблем и съответно се повлияват доста по-трудно.

 

Симптомите, които причинява везикоуретералния рефлукс се развиват обичайно, когато настъпи инфекция на уринарния тракт. Инфекцията на пикочните пътища се характеризира с чести позиви за уриниране, парене и болезненост при уриниране, висока температура, болка в областта на хълбоците.

 

При бебетата инфекцията може да бъде трудно уловена, поради невъзможността им да съобщят симптомите си. Но необичайният плач и висока температура без явна респираторна инфекция трябва да насочват към инфекция на уринарния тракт. Също така отделянето на по-тъмна и лошо миришеща урина може да насочи родителите към източника на проблема.

 

Лечението се състои в навременната оценка и по възможност предотвратяване на рецидивиращите инфекции на уринарния тракт, към които са предразположени именно поради наличието на рефлукс. Усложненията в повечето случаи са късни и включват образуване на цикатриксна тъкан в паренхима на бъбреците в резултат на тежко протичащи и повтарящи се инфекции на бъбречната тъкан.

 

В дългосрочен план това може значително да повлияе секреторната и филтрационна им функция и в крайна сметка да доведе до развитие на бъбречна недостатъчност.

 

Високото артериално налягане като късно усложнение се развива по два механизма - от една страна поради хиперхидратация поради отпадане почистващата функция на бъбрека, а от другата поради нарушение на функцията на ренин ангиотензин - алдостерон системата.

 

Референции: 

1. Mayoclinic, Vesicoureteral reflux - symptoms and causes;

2. Urologyhealth, Vesicoureteral reflux.