Варицелата е лека и често срещана в детската възраст вирусна инфекция. Протича с червени сърбящи петна, които се превръщат в изпълнени с течност мехури. Последните се покриват с коричка, която пада, след което кожата се възстановява напълно. Някои деца развиват само няколко петна, докато при други те покриват цялото тяло. Петната най-често се появяват по лицето, скалпа, гърдите, коремчето и крайниците.

 

Варицелата се причинява от варицела зостер вирус. Той се разпространява бързо по въздушно-капков път при кихане и кашляне от заразеното дете. Детето е най-силно заразно от преди появата на мехурите до покриването им с коричка (обикновено 5 – 6 дни след появата им). Детето не трябва да посещава детска градина, училище и всякакви затворени помещения, изпълнени с хора, до оздравяване, за да не бъдат изложени на вируса други деца и особено високорискови групи – бременни, новородени и имуносупресирани. Варицелата е толкова характерна за детската възраст, че 90% от възрастните са невъзприемчиви към вируса, защото са прекарали инфекцията като деца. Случаите на варицела настъпват при деца до 10-годишна възраст. Пикът на заболеваемостта обикновено се наблюдава в периода март – май.


 

Диагнозата се поставя на базата на клиничните симптоми, лабораторни изследвания се правят само по преценка на лекаря.

 

Макар че варицелата се разглежда като леко до умерено заболяване, детето е неразположено и раздразнително. Треска се наблюдава поне през първите няколко дни на боледуване, петната могат да бъдат силно сърбящи. Няма специфично лечение, само симптоматично. Прилага се парацетамол за понижаване на температурата и охлаждащи разтвори за облекчаване на сърбежа. Повечето деца оздравяват за 1 – 2 седмици. В редки случаи, варицелата протича тежко или се усложнява. Лекар трябва да бъде потърсен незабавно, ако мехурите се инфектират или детето диша трудно.

NEWS_MORE_BOX

 

Има ефективна ваксина срещу варицелата, но тя не е част от имунизационния календар. Ваксината се прилага само при деца, изложени на висок риск от тежко протичане на варицелата или усложнения.

 

Хората, които не са прекарвали варицела като деца, могат да заболеят в зряла възраст. Болестта протича по-тежко и се усложнява по-често при възрастни. При тях могат да бъдат показани антивирусни лекарства, особено ако протичането е тежко.

 

Бременните, новородените и имунокомпрометираните са силно рискови групи. Те трябва да се обърнат към лекар непосредствено след излагане на вируса или появата на първите симптоми. При тях се провежда кръвен тест за определяне на възприемчивостта към вируса.

 

Варицелата настъпва средно при 1 на всеки 1000 бременности. Тя може да предизвика сериозни усложнения за бременната и плода. За майката това е най-вече пневмония. Ако заразяването настъпи до двадесетата седмица от бременността, съществува риск от фетален варицела синдром, който включва редица сериозни увреждания – зрителни дефекти (най-често катаракта), къси крайници, мозъчни увреждания и др. Заразяването след 20-тата седмица увеличава риска от преждевременно раждане.