Повечето инфекциозни заболявания не повлияват пряко плода, а повишен риск е налице само при определени инфекции и то в определен стадий на бременността.


Инфекцията при майката може се проявява с незначителни симптоми  или да протече безсимптомно. Това обяснява защо често състоянието остава недиагностицирано. Източник на инфекцията най-често са малки деца, а предаването на заразата от майката към плода се осъществява по кръвен път, рядко чрез съседни тъкани.


Бременността се съпровожда от промени в майчиния организъм, които поставят въпроса "безопасно ли е да се поставят ваксини на бременни и кога?".Ваксини, които са безопасни за поставяне и се препоръчват по време на бременност, ако жената не е успяла да ги постави преди зачеването, са противогрипната и комбинираната ваксина срещу тетанус, дифтерия и коклюш.


Ваксини, които са изцяло противопоказани по време на бременност са БЦЖ-срещу туберкулоза, срещу менингококи, живата трикомпонентна ваксина морбили-паротит-рубеола, живата противогрипна ваксина, ваксината срещу коремен тиф и срещу варицела.


Ваксини, които е препоръчително да бъдат направени преди или след бременността, но не и по време на нея са още срещу човешки папилома вирус, хепатит А и В, пневмококова ваксина.


Ваксината срещу тетанус, дифтерия и коклюш или само еднокомпонентната срещу коклюш се препоръчва да се прави при бременни най-рано след 20-та г.с. Във Великобритания тази ваксина се прави на родилките в 7-8 месец.


Причината е, че нивото на антитела към коклюш намаляват и са необходими периодични реваксинации. Ако майката няма налични антитела – тя няма как да ги предаде на плода по време на бременността и след раждане новороденото е незащитено докато узрее достатъчно, за да му бъдат поставени.


Освен на бременната ваксината срещу коклюш се препоръчва и за хората, които участват активно в отглеждането на детето през първите месеци. Най-често това са близки роднини, на които се препоръчва да си направят бустерна доза с противококлюшна ваксина или комбинираната тетанус-дифтерия и коклюш.