Ваксина, която блокира ангиотензин II-рецепторите и разширявайки по този начин кръвоносните съдове, може би един ден ще замени съвременната терапия на артериалната хипертония, пише списание Lancet. Предимство е, че може да бъде прилагана само два или три пъти годишно и би помогнала на пациентите да спазват по-стриктно така предписаното лечение.

Създателят и, Мартин Бакмън, специалист в областта на клетъчните биотехнологии от Швейцария, твърди, че препаратът се понася сравнително добре и наистина има ефект при хипертоници. Той изтъква недостатъците на съвременната терапия - пациентите не само не пият лекарствата си редовно, а и самите медикаменти не действат ефективно рано сутрин. Странични ефекти, притеснение от настъпването на такива, липсата на явно изразени симптоми на болестта са едни от причините за липса на сътрудничество от страна на пациента.

Бакмън уверява, че неговата ваксина може да се прилага само 2-3 пъти годишно и безспорно оказва влияние върху артериалното налягане в ранните сутрешни часове.  Лекари напомнят, че недобре контролираното кръвно налягане е световен медицински проблем и води до усложнения като сърдечен инфаркт, инсулт и др. Макар и да са необходими още изследваия преди ваксината да навлезе масово в практиката, тя дава надежда за стриктен контрол над един трудно управляем фактор за здравето ни.