Основна причина за високата честота на вагинална гъбична инфекция при жени по време на лятната почивка се дължи до голяма степен на стреса. Натовареното ежедневие в дните преди излизането в отпуск, повечето от нас трябва да се справят със задачи, които имат за цел да компенсират отсъствието. 
 
Стресът влияе изключително негативно на имунната система: Тялото ни става много по-податливо на вредно влияние от страна на различни патогенни микроорганизми. Друга причина, която благоприятства появата на вагинална гъбична инфекция, се явява климатът, който обикновено е доста по-топъл в географските ширини, на които сме решили да прекараме лятната си почивка.
 
Понякога хигиенните условия, с които разполагаме по време на пътуването си, са доста по-лоши от тези, на които сме свикнали, но дори и в чисти на пръв поглед хотели съществуват места, от които човек може да се зарази. Басейните са един добър пример за помещения, които осигуряват оптимални условия за размножаването на бактерии, вируси и гъби. От друга страна неблагоприятно влияние върху влагалищното съдържимо има хлорираната вода, при което бързо се развива вагинална микоза.
 
Лекарите съветват жени, които са предразположени към развитие на гъбична инфекция, да избягват посещението на басейни и къпането във вани, но ако все пак отидем да поплуваме, е добре да събличаме мокрите бански след това и да обличаме сухи.
 
Интимна грижа през лятото
 
Повечето хора предпочитат през летния сезон да се къпят по-често с оглед по-добра хигиена и разбира се незаменимото разхлажнаде, което осигурява хладката вода под душа. Спарването и изпотяването обаче си остават неразделна част от деня ни и това кара голяма част от жените да прибягват до по-често и по-усърдно измиване на интимната област. Използването на големи количества измивни козметични средства, както и интимни спрейове имат изключително негативно влияние върху естествената вагинална флора. В повечето случаи е достатъчно измиването да става с топла, но не гореща вода и/или чрез използване на щадящ интимен гел с pH 4. 
NEWS_MORE_BOX
 

Причинители на вагинална микоза. Екзотичните страни разполагат ли с екзотични гъбички?

 
Най-честият причинител на вагинално гъбично заболяване, това е Candida albicans. Счита се, че е рядкост една жена да се върне от почивка с екзотичен вид микроорганизъм. Въпреки това в последните 30 години се наблюдава тенденция към зачестяване на гъбични инфекции с причинители  като Candida tropicalis, Candida krusei и Candida glabrata. Най-разпространените антимикотични средства действат преди всичко срещу Candida albicans.
 
Ако една вагинална микоза не се повлиява от приложената медикаментозна терапия, това е индикация за инфекция с различен от обичайния вид причинител. За да има резултат лечението, е необходимо лекуващият лекар да вземе материал от влагалищното съдържимо и да направи посявка в подходяща за развитието на гъбите среда, след което в лабораторията се идентифицира точния причинител на инфекцията. Лечението се назначава съобразно получените разултати от микробиологичното изследване.