Хронично рецидивиращата вулвовагинална кандидоза представлява най-честата влагалищна инфекция. Кандидомикозата и оплакванията, свързани с нея, са основна причина за посещение при специалист. За да се избегне хронифициране на процеса и излишно прилагане на медикаменти, е важно диагнозата да бъде поставена навреме и да бъде последвана от подходящо лечение.

 

1. Какво причинява кандидозата?


Тази инфекция се причинява от диморфни дрожди от рода Candida като най-често става въпрос за Candida albicans. Гъбичката е нормален обитател на човешкото тяло и се намира по кожата и лигавиците, най-често влагалище и устна кухина. При подходящи условия за развитие се стига до свръхразмножаване на дрождите и промяна в биологичните взаимоотношения между човек и микроорганизми, при което Candida albicans преминава от сапрофитно в паразитно съществуване. Причините за това обикновено са антибиотично лечение, бременност, имуннен дефицит, ендокринни заболявания и др. Установено е, че около 80% от жените поне веднъж в живота си се сблъскват с това заболяване. То се появява при налично предразположение, съчетано с благоприятни условия за развитие и размножаване на този микроорганизъм.

2. Какви са симптомите?

Те са добре описани и разпознаваеми. В повечето случаи водещи са:

 • силен сърбеж,
 • белезникав флуор (бяло течение),
 • парене при уриниране,
 • неприятно до болезнено усещане при полов акт.

 

Сърбежът засяга външните гениталии и може да доведе до силно зачервяване и разраняване на нежната кожа, покриваща външните полови органи на жената. Течението обикновено е оскъдно и има неприятен, но не отблъскващ мирис. Много характерен за вагниналната кандидоза е белият налеп - като пресечено мляко. Възпалението причинява зачервяване и оток на лигавицата.


3. Предразполагащи фактори

Когато сме здрави разполагаме с добра имунна защита, организмът ни е достатъчно силен, за да преодтврати вредното влияние на различните микроорганизми, с които се сблъсква. Затова при отключване на заболявания, които засягат много системи и органи на тялото ни и които се развиват продължително време, водят до изтощение и понижаване на защитните сили. Всяко такова състояние може да стане причина за преминаване от безсимптомно носителсвто на Candida albicans до развите на инфекция. Предразполагащите фактори биват:

 

 • нарушение в нормалната вагинална микрофлора - прием на антибиотични средства, кортикостероиди, влагалищни промивки, неправилно извършване на интимната хигиена;
 • бременност;
 • захарен диабет;
 • хипо- и авитаминози;
 • тясно бельо от синтетична материя.

 

4. Какви са пътищата, по които може да се инфектираме?

Най-често те са два:

 

 • ректо-вагинална контаминация,
 • сексуално трансмисивна инфекция - от половия партньор.


При условие, че има 3 или повече епизода на кандидомикоза, говорим за хронично-рецидивираща форма на вулвовагинална кандидоза. Причината обикновено е реинфекция от гасто-интестиналния тракт, която се дължи на увеличена устойчивост на дрождите и понижена имунна защита.

NEWS_MORE_BOX

 

5. Как се поставя диагнозата?

Започва се с разговор за установяване на оплакванията, които има жената и данни за провеждано лечение по друг повод, след което се извършва гинекологичен предглед и се взема проба от влагалищното съдържимо за микробиологично изследване. Изготвя се и нативен препарат, който може да бъде наблюдаван при директна микроскопия.

6. Какво е лечението?

Лечението зависи от състоянието на жената. То се определя от това доколко изявени са симптомите, какви са резултатите от проведените клинични и лабораторни изследвания. Използват се различни антимикотични средства и в зависимост от конкретния случай се избира най-подходящата форма на препарата и продължителност на лечението. Важно условие за постигане на добър терапевтичен ефект е да бъде приложено лечение и на половия партньор, за да се избегне реинфектирането.