Какво представляват липопротеините?

Липопротеините са частици, които транспортират холестерола в тялото чрез кръвта. Съществуват основно два вида липопротеини – с висока плътност (HDL) и с ниска плътност (LDL). Те дават имената на двата основни вида холестерол – HDL холестерол ("добрият холестерол") и LDL холестерол ("лошият холестерол").

 


Холестеролът е вещество, което тялото използва за производството на клетки, определени хормони и витамини. Черният дроб произвежда целия холестерол, от който тялото се нуждае, но холестерол може да бъде набавян и с консумацията на храни.

Какво представлява изследването на HDL холестерол в кръвта?

Изследването на HDL холестерол служи измерване на нивата на HDL холестерола в кръвта. Този тест обикновено е част от рутинния липиден профил (група изследвания), който предоставя общ преглед на нивата на холестерола на даден пациент. Липидният профил може да включва следните показатели:

Кога се налага изследването на HDL холестерола в кръвта?

Изследването на нивата на HDL холестерола в кръвта може да бъде полезно при наблюдение на това как даден пациент реагира на лечение за контролиране на нивата на холестерола. Високите нива на LDL холестерол в кръвта могат да доведат до натрупване на плаки в кръвоносните съдове. Плаката е вещество, съставено от калций, мазнини, холестерол и клетъчни отпадъци. Натрупването на плака в артериите може да доведе до тяхното стесняване или запушване, което води до състояния като:

Определянето на общите нива на холестерол може да помогне да се посочи рискът от сърдечно заболяване. И по-специално измерването на серумните нива на HDL холестерола може да даде на лекарите полезна информация.

 

Високите нива на HDL холестерол обикновено са добър знак. HDL холестеролът пренася LDL холестерола обратно в черния дроб, където тялото го разгражда и отстранява от тялото. Въпреки това, някои състояния могат да причинят нивата на HDL холестерола да станат твърде високи.

 

Статия в сп. Science се фокусира върху рядка генетична вариация, която може да доведе до необичайно високи нива на HDL холестерол. Вариацията променя начина, по който този холестерол функционира в тялото и може да доведе до повишен риск от сърдечносъдови заболявания.

 

Наличието на ниски нива на HDL холестерол може да бъде повод за по-голямо безпокойство, тъй като е възможно да означава, че пациентът е изложен на риск от развитие на сърдечносъдово заболяване. Ниски нива на HDL холестерола в кръвта могат да възникнат поради:

 • Генетични фактори;
 • Диабет тип 2;
 • Тютюнопушене;
 • Затлъстяване;
 • Намалена физическа активност.

Кога е необходимо изследване на холестерола?

Според американската сърдечна асоциация (AHA) всяко лице, което е на възраст над 20 години и няма рискови фактори за сърдечносъдови заболявания, трябва да изследва своите нива на холестерол на всеки 4-6 години. Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) също препоръчват деца на възраст 9-11 години и млади хора на възраст 17–21 години да си направят този тест. Някои лица се нуждаят от изследването по-често. Рисковите фактори, които изискват по-чести проверки на холестерола, включват:

 • Пушене на цигари;
 • Затлъстяване;
 • Нездравословно хранене;
 • Недостатъчна физическа активност;
 • Възраст над 45 години за мъжете и над 55 години за жените;
 • Високо кръвно налягане;
 • Фамилна анамнеза (случай в семейството) за преждевременна поява на сърдечно заболяване;
 • Сърдечносъдово заболяване;
 • Диабет.

В какво се състои изследването на HDL холестерола в кръвта?

При предстоящо изследване за липиден профил, лекарят може да помоли пациента да не консумира нищо, освен вода 9-12 часа преди процедурата. Въпреки че някои специалисти смятат, че въздържането от хранене преди теста дава по-точни резултати, изследване от 2017 г. показва, че тази разлика е незначителна.

 

Важно е внимателното следване на инструкциите, както и информирането на лекаря за текущо заболяване или бременност преди теста. Тези фактори могат да повлияят на нивата на HDL холестерола в кръвта.

 

За да бъдат измерени серумните нива на HDL холестерола, е необходимо вземането на кръвна проба от вена на ръката или от убождане на пръста на пациента. След това тази проба се изпраща в лаборатория, която извършва анализ. Лекарят проследява резултатите от теста при всяко следващо лечение.

 

Резултатите от изследването показват нивата на холестерола в милиграми на децилитър кръв (mg/dl). Основен риск за сърдечносъдови заболявания представляват нива на HDL холестерола по-ниски от 40 mg/dl.

 

Когато нивата на HDL холестерола в кръвта на дадено лице са твърде ниски, лекарят може да препоръча мерки за тяхното повишаване. Опциите могат да включват:

 • Следване на по-здравословна диета;
 • Поддържане на умерено тегло;
 • Извършване на повече упражнения;
 • Отказване от пушенето;
 • Намаляване на приема на алкохол;
 • Лечение на диабет, ако има такъв.

Освен това, тъй като някои медикаменти намаляват нивата на HDL холестерола, възможно е да бъде извършена промяна в режима на лечение в дадения случай.

 

Референции:
1. MedlinePlus. Cholesterol levels
2. Centers for Disease Control and Prevention (CDC). Getting your cholesterol checked
3. LabTestsOnline. HDL cholesterol
4. LabTestsOnline. Lipid panel

5. Science. Rare variant in scavenger receptor BI raises HDL cholesterol and increases risk of coronary heart disease
6. Medical News Today. What do they measure in an HDL blood test?